Plus

Jan Paternotte: 'Als je iets wil betekenen, moet je in Den Haag zijn'

D66 zet de Amsterdamse fractieleider Jan Paternotte (32) hoog op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen. Hij geldt als protegé en beoogd opvolger van leider Alexander Pechtold, al spreekt hij dat zelf tegen. 'Zo'n kwalificatie is vooral leuk voor mijn ouders.'

Paternotte:
Paternotte: "Ik moet eerst maar eens in Den Haag binnenkomen en dan vier jaar goed mijn werk doen"Beeld Ernst Coppejans

Zijn naam valt dikwijls op partijcongressen als het gaat over de toekomstige leiders van D66. 'Kroonprins' Paternotte grinnikt er om. Typeringen als 'politiek lenig', 'ambitieus' of 'mediageniek', laat hij liever aan anderen.

Toch dingt de leider van de Amsterdamse D66-fractie - na een historische verkiezingsoverwinning in 2014, naar 14 zetels - straks mee om een plekje in de Tweede Kamer. Bij de volgende verkiezingen krijgt hij een hoge plek toebedeeld - top tien schat men in - al moet de lijst nog bekend worden en goedgekeurd door de leden.

En dus komt de opvolger van Alexander Pechtold na de verkiezingen naar Den Haag?
"Dat klinkt altijd leuk. Kroonprins enzovoorts... en wij zijn niet eens zo van de monarchie."

Talent dan.
"Zo'n kwalificatie is vooral leuk voor mijn ouders. Ik moet eerst maar eens in Den Haag binnenkomen en dan vier jaar goed mijn werk doen."

U heeft de naam de volgende leider te zijn, dat kunt u niet ontkennen.
"Alexander is duidelijk onze nummer één, dus het is niet gek dat men verder kijkt. Maar ik zie ook veel Kamerleden die al veel bewezen hebben."

Hun namen doen vaak geen belletje rinkelen op verjaardagen.
"Pechtold was ook gewoon burgemeester van Wageningen voordat hij minister werd. Als je mij dit over vier jaar nog eens vraagt, dan ben ik blij, want dan heb ik mijn werk hier goed gedaan."

Kunt u Amsterdam wel achterlaten, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen?
"Niet alles is klaar, maar we hebben het overgrote deel van ons verkiezingsbeloftes uitgevoerd. Bovendien merk ik na elf jaar in de raad dat ik tegen dingen oploop die we in gemeenten willen doen, maar van Den Haag niet mogen."

"Vanaf dag één taalles aan vluchtelingen geven door professionele docenten. Of kijk naar het onderwijs waar je door landelijke regels haast onmogelijk een nieuwe school mag starten."

U bent de eerste niet die in Den Haag de boel wil omgooien.
"Ik weet niet of men écht doorheeft wat er soms gebeurt. Neem de Syrische vluchtelingen die niet mogen werken en geen taalles krijgen. Die komen straks massaal in de bijstand terecht als we niet doen. De VVD is een uitkeringenmachine geworden."

Met diezelfde VVD zit u in het Amsterdamse college?
"Ja, maar die fractie loopt als ze iets willen dus ook soms op tegen Den Haag."

Op gebied van 'integratie, onderwijs en veiligheid', denkt hij 'dat er nog heel veel meer kan gebeuren'. Bang is Paternotte niet. Hij noemde Rutte, Asscher en Samsom 'een paar Haagse bijgoochems' toen zij hun bed-, bad- en broodakkoord presenteerden. Claimt dat de VVD 'gegijzeld wordt' door de PVV. "Je ziet de premier in hun kielzog klare taal spreken, maar dat levert niemand iets op."

U kijkt nu nog vanuit een gemeente naar 'de Haagse kaasstolp'. Hoe voorkot u dat u daar ook onderdeel van wordt?
"Ik heb van heel dichtbij gezien hoe gemeenten worstelen met wat men in Den Haag bedenkt. Je ziet al wel dat het aan het keren is. Kijk ook naar ons voorstel om de wietteelt te reguleren. Burgemeesters roepen daar al jaren om en nu is er een Kamermeerderheid. Er is beweging."

Uiteindelijk moet u hier ook compromissen sluiten.
"Dat ben ik ook wel gewend. Wij zitten in Amsterdam immers in een coalitie met VVD en SP. Het gevaar is juist dat er geen compromissen worden gesloten, omdat niemand iets wil toegeven."

Maar dat doen VVD en PvdA nu toch ook?
"Ja, maar die hebben elkaar momenteel echt in een houdgreep. Op veel gebieden staat nu gewoon stil. De integratie van vluchtelingen is daar een voorbeeld van. Dat gaat om tienduizenden mensen, waarvan een groot deel gaat blijven, maar die nu de hele dag zitten te tafeltennissen, terwijl ze meer willen en kunnen."

Dat geluid hoor je nu ook bij D66. Wat voegt u toe?
"Hoe meer mensen er in Den Haag zitten die echt hebben meegemaakt hoe beleid doorwerkt in gemeenten, hoe beter. Het geld wordt Den Haag verdeeld, veel onderwijsbeleid wordt er gemaakt. Als je daar iets in wil betekenen, moet je in Den Haag zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden