PlusKlapstoel

Jan Kooijman: 'Als jongetje was ik gek van D66'

Jan Kooijman (1981) is acteur, presentator en danser. Hij is met onder anderen Huub Stapel en Halina Reijn te zien in De zevende hemel, een film waarin het verhaal deels wordt verteld met liedjes.

Peter van Brummelen
Kooijman: 'Ik heb iedereen verzocht om vooral niet op mij te stemmen' Beeld Harmen de Jong
Kooijman: 'Ik heb iedereen verzocht om vooral niet op mij te stemmen'Beeld Harmen de Jong

Rotterdam

"Al 35 jaar mijn thuisstad. Van de zomer werd geschreven dat ik naar Amsterdam ging verhuizen. Voor het eerst betrapte ik me op chauvinistische gevoelens. Ik was met de kinderen de eendjes aan het voeren bij mij in de buurt, toen er twee echt Rotterdamse dames langskwamen. 'Nou, dat gaat straks anders. Dat ken niet in Amsterdam, hoorrr.' Ik reageerde meteen: 'Ik verhuis helemaal niet naar Amsterdam!' Ik realiseerde me dat ik het belangrijk vind dat mensen weten dat ik in Rotterdam woon."

Scapino Ballet

"Ook al heel lang echt een thuis. Danser ben je niet voor je hele leven, dat is duidelijk. Maar ik had nog wel even door kunnen dansen, toen rond mijn 28ste de mogelijkheid van een car­rièreswitch zich aandiende. Wat moest ik doen? Ik werd helemaal emotioneel toen ik erover sprak met Ed Wubbe, de artistiek directeur. Maar hij zei: 'Doe effe rustig. Dit is een gewel­dige kans. Kijk of het wat voor je is, acteren en dat televisiewerk. Zo niet, dan kun je altijd nog terugkomen'."

"Ik was niet zo'n jongetje dat al heel vroeg danser wilde worden. Ik was op de havo voor muziek en dans terechtgekomen omdat ik na de lagere school, waar ik vervelende ervaringen had gehad, naar een léuke school wilde. Ik wilde scenarioschrijver worden."

"Toen ik me na de middelbare school aanmeldde voor een scenaristenopleiding, was ik nog maar zestien. 'Kom maar terug als je schaamhaar hebt,' zeiden ze. Dus ik ben toch naar de Rotterdamse Dansacademie gegaan, waar ik meteen in het eerste jaar ontdekte dat ik wél danser wilde worden."

undefined

Jack Nicholson

"Een van mijn helden. Magistraal in zo ongeveer alles wat hij doet, zelfs in zijn slechte films vind ik hem goed. hij blijft in zijn rollen altijd een beetje Jack Nicholson. Hij blijft de man die we kennen van premières en awardshows, de man met die idiote zonnebril altijd en dat lachje: hèhèhèhè. Maar het stoort nooit. In wat voor film het ook is, Jack Nicholson wórdt zijn rol."

Rafael Nadal

"Mijn andere grote held. Roger Federer gaat de boeken in als de grootste tennisser ooit, dat is duidelijk. Nadal had de pech in hetzelfde tijdperk aan te treden als iemand die op alle vlakken beter is dan hij, maar evengoed heeft hij veertien grand slams gewonnen. En als zijn speelstijl niet zo'n enorme fysieke impact zou hebben, had hij er waarschijnlijk nog wel meer gepakt. Misschien gaat dat ook ooit nog gebeuren."

"Ik houd van zijn werklust, van zijn vechtersmentaliteit, van zijn discipline, van zijn bescheidenheid ook. Respect! Wat ik ook zo mooi vind: hoe hij met de ballenjongens en -meisjes omgaat, zó vriendelijk en gewoon."

Zingen

"Toen Job Gosschalk me benaderde voor De ­zevende hemel vroeg hij: kun je zingen? Ik zei dat ik dat een beetje kon. Ik had het als kind veel gedaan met mijn moeder, die heel muzikaal is, maar nadat ik de baard in de keel had gekregen eigenlijk nooit meer. Job zei: 'Iemand kan niet een beetje zingen. Je kunt het of je kunt het niet. Kom maar voorzingen.'"

"Nou vind ik een gewone casting meestal al verschrikkelijk, maar voorzingen voor een paar mensen, dat zag ik echt niet zitten. In de studio van vrienden heb ik Margherita van Marco Borsato gezongen. Een filmpje ervan stuurde ik naar Job. Op mijn sms'je 'Je hebt mail' kwam al snel antwoord: 'Leukste auditie ooit. Je hebt de rol'."

Esquire

"Ze hadden me genomineerd voor hun best­gekledemannenwedstrijd. Waar ik heel ingenomen mee was, tot ze online een naar artikel plaatsten: '31 vrouwen die elke man een keer moet hebben gehad'. Totaal niet grappig en echt heel seksistisch."

"Toen ik het zag, was er al heel veel over te doen, maar het bleef maar gewoon op de site van Esquire staan. Op Twitter heb ik erop gereageerd met: 'Ben genomineerd als meest stijlvolle man 2016, door 't blad dat vandaag 't meest stijlloze artikel van 't jaar online zette.'"

"Later heb ik daar het verzoek aan toegevoegd vooral niet op mij te stemmen. Ik heb een gesprek met de hoofdredacteur gehad: zijn verweer was dat het stuk buiten zijn medeweten op de site terecht was gekomen. Maar hij heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden. En daarmee was de zaak wel afgedaan."

Ik ben best ambitieus als het om werk gaat, maar mijn dochters gaan voor Beeld Harmen De Jong
Ik ben best ambitieus als het om werk gaat, maar mijn dochters gaan voorBeeld Harmen De Jong

Dochters

"Het allerbelangrijkste in mijn leven. En dat was ook in één keer duidelijk. Ik ben best ambitieus als het om werk gaat, maar zij gaan voor. Vijf en twee zijn ze nu. De oudste snapt wat ik voor werk doe, vindt dat ook heel interessant, maar wat ze nog niet begrijpt, is dat het nogal anders is dan wat de meeste papa's en mama's doen."

"Als ik met mijn dochters naar de supermarkt ga, zijn er mensen die wat van me willen. Dan denk ik wel: maar je ziet toch dat ik met die kleintjes ben? Er was een tijd dat mijn oudste dan boos werd. 'Papa, ik háát die mensen!' Toen heb ik gezegd dat als zij het niet wil, ik niet met mensen op de foto ga. Dat vindt ze wel interessant. Zegt ze: 'Mag wel, papa. Doe maar'."

Horror

"Ja! Waar ik het meest van houd, is over the top slechte horror. De haaienfilm Deep blue sea. Of Rogue, over een reuzenkrokodil: zo héérlijk slecht. En Masters of the universe, de live-action verfilming van He-man; ik denk dat ik die wel 43 keer heb gezien."

"Een aanrader voor de liefhebbers is ook zeker The descent, waarin een groep vrouwen, onder wie de zus van Karen Mulder, wie kent haar niet, afdaalt in een grot om daar de vreselijkste monsters tegen te komen. Nee, mijn vriendin moet niets van zulke films hebben, ik sta hier thuis alleen in."

"Ik las in een artikel van The Huffington Post wel dat mensen die van dit soort pulp houden vaak ook liefhebbers van hoogdravende kunst zijn, van moderne dans en zo. Het zijn meestal ook intellectuelen. Ik pas helemaal in het profiel."

Danny de Jong

"Het karakter dat ik 2,5 jaar speelde in Goede ­tijden, slechte tijden. Een rol in een soap speel je vanuit een bepaald archetype. Ik vrees dat ik in de categorie 'hunk' viel. Ik was vooral een middel om romantische lijntjes in de serie uit te zetten. Er wordt nogal eens neerbuigend gedaan over acteurs die uit de soapwereld komen, maar ik heb er ontzettend veel geleerd."

"Je kunt van GTST vinden wat je wilt, ik kijk er zelf ook niet naar, maar het is wel een heel professioneel gemaakte serie. En ja, ze vermaken er heel veel mensen mee. Maar ik was op een gegeven moment wel klaar met mijn rol. Danny de Jong is voor mij, net als in de serie, gewoon dood. Van de trap gevallen, nek gebroken."

't Schaep met 5 pooten

"Ik snap wel dat iedereen erover begint. Die ­serie werd ook ontwikkeld door Job Gosschalk en ook daar waren liedjes geïmplementeerd in het verhaal. Toch is De zevende hemel heel anders. In 't Schaep leidden de liedjes tot een beetje een vervreemdende feel, een beetje zoals in Moulin rouge. De zevende hemel is een familiedrama, waarin allerlei verhaallijnen samenkomen, zoals we dat kennen van films als Short cuts en Magnolia. En er wordt dus in gezongen, maar een musical is het weer niet. Muziek wordt op een heel andere manier gebruikt dan we gewend zijn in Nederland."

Nick en Simon

"Een van de liedjes die ik zing in de film is Julia van Nick en Simon. Viel nog niet mee. Het was te hoog voor me, dus hebben we moeten transponeren - zoals dat heet, heb ik geleerd. Ik ken Simon een beetje, dus ik appte hem: 'Gast, wat doe je me aan?' Waarop hij terugschreef: 'Is Nick zijn schuld, die heeft het geschreven'."

Huub Stapel

"Ik ben van de generatie die is opgegroeid met Flodder, De Lift en Amsterdamned. Voor mij was, nee, is Huub Stapel filmster numero één van het land. Bijzonder voor mij dus om met hem te mogen spelen."

"Hij heeft opgebiecht dat hij aanvankelijk dacht: Jan Kooijman in deze film, moet dat nou? Hij heeft zelfs aan Job gevraagd of die het wel zeker wist. Maar nu is hij heel complimenteus. Ik geloof dat hij me ook niet als acteur kende, alleen als presentator."

Daniel Craig

Ik ben een onwijze James Bondfan. Ik heb alle films gezien, heb er ook veel boeken over. Over Daniel Craig had ik eerst mijn twijfels, zeker als opvolger van Pierce Brosnan, die echt zo'n Britse dandy was. Ik vond Daniel Craig meer het ­type slechterik, een KGB-moordenaar. Maar ­zeker in Spectre zette hij een geweldig Bond neer."

"Ik heb hem gesproken voor RTL Boulevard, toen ik daar nog werkte. Ik weet veel van film en zou een heel droog en goed interview kunnen maken, maar bij Boulevard willen ze een humoristische of persoonlijke insteek. Het is me gelukt hem aan het lachen te krijgen. Ik vroeg: 'Ze zeggen dat ik een ideale Bond zou zijn. Heeft u tips voor me?'"

"Ik zou liegen als ik zeg dat ik nooit heb gefantaseerd over een internationale carrière. Maar ik zou ook liegen als ik zeg dat ik daar actief mee bezig ben. Mijn Engels is goed; bij Scapino spraken we vanwege alle buitenlandse dansers bijna geen Nederlands. Dus wie weet. Pardon, who knows."

Jan Terlouw

"Vroeger heb ik zijn boeken gelezen natuurlijk. Ik was als jongetje ook gek van D66. Maar dat kwam vooral door Hans van Mierlo, van wie ik echt een fan was. Ik was een beetje een raar kind in de vierde klas. We lazen thuis de Tele­vizier en daar stonden rond de verkiezingen plaatjes in van de lijsttrekkers. Ik vond Van Mierlo zó'n goede uitstraling hebben. Mijn ­ouders stemden altijd PvdA, maar die keer heb ik ze weten over te halen voor D66 te kiezen."

De zevende hemel draait vanaf donderdag in de bioscoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden