Jan en Katrijn krijgen hun eigen museum in Amsterdam Nieuw-West

Poppenspeler Wim Kerkhove (62) opent vandaag zijn Jan Klaassen Museum, het kleinste poppenspelmuseum ter wereld.

Corrie Verkerk
Wim Kerkhove: 'Ik ben hier gids, museumdirecteur, schoonmaker, suppoost en poppenspeler.' Beeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)
Wim Kerkhove: 'Ik ben hier gids, museumdirecteur, schoonmaker, suppoost en poppenspeler.'Beeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)

Achter de deur van het museumpje in het gebouw van Broedplaats De Vlugt verbergt zich een wondere wereld. Tientallen poppen zitten, hangen en staan er. Van de vertrouwde Jan Klaassen tot een spierwitte Pulcinella aan touwtjes. Een complete wand wordt ingenomen door een kleurig kunstwerk dat Wim Kerkhoves vroegere poppentheater Pantijn verbeeldt. Aan weerszijden pronken twee fragiel ogende gedaantes: de duivel en de dood.

Het museum oogt als een bonte kijkdoos waarin de bezoekers - een paar passen vooruit, een paar achteruit - een kijkje kunnen nemen. Verdwalen kan men er hooguit in de eigen fantasie. Kerkhove: 'Met mij als gids, museumdirecteur, schoonmaker, suppoost en poppenspeler.'

Oude bekende
In de hal van het pand aan de Burgemeester De Vlugtlaan, waarin ook het Van Eesteren Museum en het kunstcollectief C-Lab gevestigd zijn, hangen bonte affiches en de façade van zijn laatste oude poppenkast op de Dam. Jarenlang was hij daar een oude bekende met zijn Jan Klaassen en Katrijn-voorstellingen. Als opvolger van de beroemde poppenspelerdynastie Cabalt gaf hij een nieuw gezicht aan de Jan Klaassentraditie. Het waren de jaren van 'woningnood, speculatie en kraak'. Dus luisterde de huisbaas naar de naam Sloophamer en woonde de zoon van Jan en Katrijn als punker in een kraakpand.

In het jaar 2000 gaf Kerkhove zijn poppen door aan leerling Misha Kluft. Toen die er na acht jaar mee moest stoppen, leek het afgelopen met de poppenkast op de Dam. Maar op zijn eigen Jan Klaassen Academie leidde Kerkhove nieuwe spelers op. En zo keerden de helden in 2012 terug op hun oude stek, elke zomer.

Eeuwenoude geschiedenis
En nu zijn er zo'n tachtig poppen te bewonderen in het museum, waar ook filmpjes worden vertoond van oude optredens. En Kerkhove zelf leidt, al vertellend, rond door de eeuwenoude geschiedenis van het poppenspel. Zijn eigen fascinatie voor het poppenspel werd al vroeg geboren. 'Ik ben thuis opgegroeid met een borduurwerk waarop een poppenkast stond. Eigenlijk reproduceer ik hier mijn eigen jeugd. En hopelijk die van vele anderen.'

Jan Klaassen Museum, opening heden om 13 u, tijdens het SUQ ArtFest, Broedplaats De Vlugt, Burg. De Vlugtlaan 125. Vanaf november is het museum elke eerste zondag van de maand geopend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden