Jamie Oliver wil kookrevolutie in Nederland

Hoewel Jamie de situatie in Nederland niet precies kent, ziet hij overgewicht en slechte eetpatronen als een wereldwijd probleem. Foto ANP/David van Dam

AMSTERDAM - Ook Nederland moet eraan geloven. Jamie Oliver gaf woensdag in restaurant Fifteen in Amsterdam het startsein voor zijn eigen kookrevolutie. Hij wil mensen die vrijwel nooit koken achter het gasfornuis krijgen. Het nieuwste kookboek Jamie's Kookrevolutie staat dan ook vol met simpele basisgerechten.

In Groot-Brittannië was de nood erg hoog om vooral jongeren aan de gezonde hap te krijgen. Op de Engelse scholen, waar de warme maaltijd nog dagelijkse kost is, is het hoofdgerecht meestal patat en hamburgers. Daar wilde Oliver wat aan doen. Gemakkelijk was dat niet. Terwijl Jamie zich in zijn televisieprogramma op een school in Roterham uitsloofde, duwden verschillende moeders patat en hamburgers door het schoolpleinhek om hun kinderen 'bij te voeden'.

Hoewel Jamie de situatie in Nederland niet precies kent, ziet hij overgewicht en slechte eetpatronen als een wereldwijd probleem. Het plan van Oliver is simpel. Hij wil dat iedereen uit zijn kookboek één recept onder de knie krijgt en dat doorgeeft aan minstens twee mensen. Ook die moeten het weer doorgeven, zodat 'Jamies goede maaltijden' als een kettingbrief door het land gaan.

Kettingrecept
In Amsterdam leerde hij vier mensen zijn gerecht 'Parmezaanse kipfilets met krokante, chique ham' klaarmaken. Zijn leerlingen waren onder anderen Paul Rosenmöller, voorzitter van het convenant Overgewicht en acteur Antonie Kamerling, ambassadeur van de Voedselbank. Beiden geloven erg in het idee van Oliver om feitelijk op een ouderwetse manier een recept door te geven. Zij gaven het ter plaatse weer door aan acht mensen die het weer doorgaven aan zestien mensen. Het kettingrecept moet zich zo verder over Nederland uitbreiden.

Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van verschillende ministeries en de voedingssector, maar ook bekende Nederlanders als Dennis van der Geest, Gerard Ekdom, Thomas Acda, Bart Chabot. Ekdom kookt niet vaak. ''Ja een eitje en wat water. Mijn vrouw kookt fantastisch, dus doe ik het eigenlijk nooit. Daarom ben ik waarschijnlijk wel op me plaats hier. Misschien ga ik het wel heel leuk vinden om dan mijn vrouw eens wat voor te schotelen.

Dat het werk van Jamie, volgens critici als schrijver Ronald Giphart te veel show rond zijn persoon zou zijn, wuift de tv-kok ver van zich af. ''Ik heb al tien jaar succes, ook in Nederland. Je denkt toch niet dat de Nederlanders zo stom zijn dat ze alleen maar kookboeken kopen omdat ik het ben. Alle gerechten in de boeken worden zeven keer uitgeprobeerd. Ik wil niet zeggen dat ze allemaal gezond zijn, maar wel goed en verantwoord.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden