PlusMijn Amsterdam

Jamie Li is verliefd op De Baarsjes

Jamie Li (32) is schrijver en vlogger. Haar favoriete Amsterdammer is Jan Bloem van de bloemenkraam op het Surinameplein, al weet ze niet zeker of hij ook echt zo heet. Li’s nieuwe boek No Filter is net verschenen.

Beeld Lin Woldendorp

Restaurant

“Wing Kee op de Zeedijk. Dat is nostalgie. Mijn vader had een zaakje in de Bilderdijkstraat, hij verkocht oude computers. We woonden in Almere, maar hij wist de weg perfect in de stad. Wing Kee was echt ons ding. Je moet ernaartoe voor de gebakken rijst. Het is niet charmant, er is tl-licht, maar ik kom er graag.”

Mijn buurt

“Ik ben verliefd op mijn eigen buurt: De Baarsjes. Het is zo gemengd hier. Ik ben zelf ook een mengelmoes van culturen, dus daar voel ik me fijn bij. Als je naar de klas van mijn zoontje kijkt, krijgt hij het allemaal mee. Heel gezellig.”

Café

“Ik ben geen caféganger, maar bij ons om de hoek heb je Bar Costa, dat zit een beetje tussen een koffietent en een café in. Daar zit ik vaak met een vriend, Dio. We noemen het block. Dan vragen we in de app: ‘Block?’ Vaak met de intentie om te werken, maar dan wordt het tot laat praten met wijntjes.”

Favoriete Amsterdammer

“Jan Bloem van de bloemenkraam op het Surinameplein. Ook al kom je geen bloemen kopen, maar fiets je alleen maar langs, hij maakt altijd een leuk praatje. Hij is heel gezellig. Nu ik erover nadenk weet ik niet eens zeker of hij zo heet, maar die bloemenkraam heet zo en hij staat er altijd. Dus voor ons is hij Jan Bloem.” 

Beeld Lin Woldendorp

Eerste keer in Amsterdam

“Dan denk ik aan avonden in de Bijlmer. Daar woonde mijn tante. Als we naar haar toe gingen, zaten we op het balkon en keken we wat er beneden gebeurde. Zeker als er ruzie was in de straat of als er leuke muziek was. Alsof het daar altijd zomer was.”

Uitgaan

“Bitterzoet. Daar is altijd lekkere muziek en een goede sfeer. En ik voel me niet de oudste van de club.”

Terras

“Café de Paris op het Rokin. Er zit een leuke combinatie van Amsterdammers en toeristen op het terras. En ze hebben een lekkere kaart.”

Beeld Lin Woldendorp

Dagelijkse boodschappen

“De Albert Heijn op de Postjesweg. Het plan is altijd om boodschappen voor de hele week te doen. Maar als het woensdag is, heb ik geen zin in wat ik had bedacht. Ik heb normaal nooit zin om dan iets anders te halen, maar door het zelfscannen is het veel minder erg. Je hoeft maar één handeling te verrichten.”

Dit kan veel beter

“Het kruispunt van de Elandsgracht en de Marnixstraat, daar bij Waterkant. Het is nu afgesloten, dus ik hoop dat het beter wordt. Er móet daar een stoplicht komen. Nu voelt het als living on the edge om naar de overkant te komen. Ik ben elke keer blij dat ik het heb overleefd.”

Favoriete winkel

“Ik hou van Big en Belg, een winkel met kinderkleding. Mijn lievelings is die op de Ferdinand Bolstraat. Het team is zo aardig en je komt aan dingen die je anders niet zou vinden. Ook handig als je een cadeautje zoekt.”

Beeld Lin Woldendorp

Mooi lied over Amsterdam

“Geen lied, maar een videoclip: Wolken van Flinke Namen. Aan het einde komen alle verhalen samen op een kruispunt in West. Ik vind die clip echt kunst. Ze hebben Amsterdam daarin echt mooi weergegeven. Zoek die clip even op!”

Mijn kapper

“Jin-Li bij Het Haartheater, maar ze zijn bij het Haartheater allemaal goed. Sinds kort hebben ze een zaak aan de Beethovenstraat. Ze hebben daar van die grote ramen. Als ik daar zit en moet wachten met verf in mijn haar, waan ik me in New York. Je ziet mensen rennen met een koffie in hun hand tussen zakenmensen en gezinnen door.”

Beeld Lin Woldendorp

Museum

“Ik moet vaker naar musea. De laatst keer was naar Het Scheepvaartmuseum, een leuk museum voor mijn twee zoontjes.”

Beste plek om te relaxen

“Coffee Room in de Kinkerstraat. Er gebeurt zo veel in die straat. Met een boek en kopjes koffie kan je daar de hele dag mensen kijken. Ze hebben van die lage stoelen buiten, die nodigen uit om in neer te ploffen en niet meer weg te gaan.”

Ik voel me Amsterdammer, omdat

“Ik me er altijd thuis, veilig en eindelijk niet meer verdwaald voel. In het begin was het een grote speurtocht, nu ken ik eindelijk de weg.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden