'Jamie hoe?' Nooit van gehoord

Oliver signeert in de Bijenkorf: er gaan maar honderd fans in dik een uur. Foto Marc Driessen Beeld
Oliver signeert in de Bijenkorf: er gaan maar honderd fans in dik een uur. Foto Marc Driessen

Bij de bar van Fifteen krijgt een restaurantlamp een enorme zwieper van een camera. Jamie Oliver blijft er rustig onder. Niks aan de hand. Even verderop zien Isabel van Duijn (16) en haar oma Cobie Roos (72) de commotie met verbazing aan. Uit de buurt van Den Haag komen ze, en laten ze nou net vandaag, op de dag dat hun keukenheld Oliver zijn nieuwe boek presenteert, besloten om in Fifteen te gaan lunchen?

''Voor het eerst,'' zegt oma Roos. Ooit kreeg ze een boek van de Britse tv-chef en sindsdien kookt ze er dikwijls uit. Ook voor haar kleindochter. ''Het is zo lekker makkelijk. Dat vind ik het leuke van hem.'' En dat ze hem nu zo, per ongeluk eigenlijk, in levenden lijve zien...

Het lievelingsgerecht van kleindochter Isabel? ''Zijn kip vind ik het lekkerst. Met al die kruiden. Lekker zout.''

Voor nog meer kip kan ze zeker terecht in Olivers nieuwste dikke kookpil: 'Jamie's Amerika'. ''Op elke hoek van de straat vind je daar fastfood,'' zegt de reislustige Brit, ''maar laat je de highways achter je, dan kom je in een wereld van 'amazing cooking'.'' Van licht gefrituurde verse stierenballen - 'Nee, die komen niet in het boek voor' - tot meer verfijnde gerechten als gevulde courgettebloemen. Het is, rekent zijn uitgever ondertussen uit, alweer het tiende boek van Oliver dat in Nederland verschijnt. ''In totaal heeft hij er twee miljoen verkocht.''

Kassa. En de Amerikaanse keuken zal ook wel weer scoren.

Oliver: ''Je vindt er alle smaken. Amerika heeft nog altijd het hoogste aantal immigranten. Een melting pot. Een metafoor voor de rest van de wereld.'' Met 'cowboyeten', gewoon bereid op een vuurtje, tot Engelse kost die Engelser proeft dan in het moederland. En hij kan het weten.

Het is een bliksembezoek van Oliver aan zijn eigen Fifteen. Het schema is strak. Het toetje van de lunch, NYC Cheesecake, moet nog op tafel komen als de held al richting de Bijenkorf wordt gedirigeerd. Tussen twee en drie staat er een signeersessie op het programma. Al ruim een uur eerder hebben de eerste fans zich in het warenhuis verzameld.

De meningen van de wachtenden zijn unaniem: lekkere knul, leuke recepten. Voor Niels de Heer (26) wordt de bliksemontmoeting met zijn idool, weet hij nu al, 'een droom die uitkomt'. Hij is zelf kok, op een praktijkopleiding in Amsterdam-West. Wat er zo leuk is aan zijn Britse collega? ''Hij inspireert me. Ook in zijn simpelheid.''

''En hij heeft iets stoers,'' vult de vrouw naast hem aan. De Heer knikt. ''Klopt. Dat trekt ook meer jongens aan om te gaan koken.''

Kort na twee uur slingert de rij wachtenden zich als een lang lint over de eerste etage. Om het wachten te doden worden glaasjes prosecco uitgedeeld. Een gezelschap uit Zwolle doet zich tegoed aan de bubbels. ''Maar wie is die man daar eigenlijk?'' wijst een van hen naar de signerende Oliver. ''Jamie hoe? Nooit van gehoord. Een tv-kok? Ik kijk niet zoveel tv. En ik weet niet of mijn vrouw beter kookt, maar ik hoop het.''

De camera's flitsen, mobieltjes worden in stelling gebracht om de ontmoeting met Oliver vast te leggen. Die heeft voor iedereen een kort persoonlijk woord en een professioneel gulle lach. Honderd keer in totaal, want meer fans gaan er niet in dik een uur.

Regina Oonk is nummer honderd, de hekkensluiter, en net op tijd. ''Natuurlijk ben ik gelukkig. Ik ben er helemaal voor met de trein uit Zwolle gekomen. Die andere kok, die altijd zo schreeuwt, vind ik ook wel aardig. Maar Jamie blijft de leukste.'' (CORRIE VERKERK)

Jamie Oliver: Jamie's Amerika.
Uitgeverij Kosmos. € 34,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden