Natascha van Weezel. Beeld Agata Nowicka
Natascha van Weezel.Beeld Agata Nowicka

James Worthy maakt lezen sexy

PlusNatascha van Weezel

Een paar jaar geleden werd ik uitgenodigd op een middelbare school om iets te vertellen over het vak ‘schrijven’. De school had groots uitgepakt; in de aula zaten bijna tweehonderd tieners op me te wachten. Ze keken me nieuwsgierig aan, al hadden ze duidelijk geen idee wie ik was. Zodra ik het woord nam, begon een aantal scholieren te gapen. Anderen waren druk in de weer met hun smartphone. Ik probeerde niet te laten doorschemeren hoe zenuwachtig dat me maakte.

“Wie is dat? Zij is helemaal geen bekende Nederlander,” merkte een jongen van een jaar of zestien teleurgesteld op. Hij sprak in de derde persoon, alsof ik er zelf niet bij was. Wie had me in hemelsnaam zo aangekondigd? De leerlingen hadden vast gehoopt op Sophie ­Hilbrand, Wendy van Dijk of Chantal Janzen, en nu ­kregen ze míj.

Ik worstelde me door het eerste kwartier heen en vroeg hoeveel leerlingen van lezen hielden. Er gingen weinig vingers de lucht in. “Waarom zou je zoveel geld voor een boek betalen als je ook gratis YouTube-tutorials kunt bekijken?” zei een eigenwijs meisje op de eerste rij. “Schrijvers zijn saai,” verkondigde haar vriendin. Ik probeerde mijn ego niet te laten opspelen en kaatste de vraag terug: “Zijn alle schrijvers saai?” Daar moest ze even over nadenken. “Niet allemaal, James Worthy is wel nice,” antwoordde ze tenslotte. Ik had op dat ­moment eerlijk gezegd nog nooit van deze James ­Worthy gehoord, maar ik kreeg meteen een gloeiende hekel aan hem.

Pas veel later begon ik zijn columns te lezen. Het viel me op dat hij onderwerpen als seks soepeltjes verbond met poëtische zinnen. Ook wisselde hij portretjes van ‘gewone mensen’ moeiteloos af met maatschappelijke thema’s en persoonlijke anekdotes. Ik begreep onmiddellijk wat het meisje op die middelbare school had ­bedoeld: Worthy was steengoed. Daarnaast bleek hij ook nog eens heel ‘cool’: zijn boeken krijgen fantastische recensies, hij zit regelmatig bij DWDD, treedt op tijdens festivals als Lowlands en weet alles over hiphop.

Precies om deze redenen slaan veel collega-schrijvers hem ­gade met een mengeling van bewondering en lichte ­jaloezie. Wie wil er immers niet net zo succesvol zijn als Worthy? Toch denk ik dat Nederlandse schrijvers hem vooral dankbaar moeten zijn. In een steeds verder digitaliserende wereld bereikt hij een van de allerbelangrijkste doelen: James maakt lezen sexy.

Hoewel ik nog tijden nachtmerries heb gehad over die ene lezing, ben ik er wel mee doorgegaan. Tegenwoordig word ik niet meer zenuwachtig wanneer ik leerlingen zie spelen met hun smartphones. In plaats daarvan denk ik dan altijd even aan James Worthy.

Natascha van Weezel (33) is journalist. Elke dinsdag schrijft ze een column voor Het Parool.

In de buik van de wolf
De vijfde roman van James Worthy - In de buik van de Wolf - komt dinsdag uit. Lees hier een interview met de schrijver. Nieuwsgierig naar de roman? Lees hier een voorpublicatie van de roman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden