Jade (3) uitgeloot voor vrije school die haar moeder oprichtte

Susanne de Goeij hielp Vrijeschool Kairos in Noord oprichten, omdat ze geen enkele andere school wilde voor haar dochter. Nu is haar dochter daar uitgeloot.

De Goeij met dochter Jade (3) Beeld Eva Plevier
De Goeij met dochter Jade (3)Beeld Eva Plevier

'Van een wanhopige moeder!' was het onderwerp van de mail naar de redactie van Het Parool. En wanhopig voelt ze zich. Susanne de Goeij weet niet meer wat ze moet doen. Twee jaar hielp ze met een groep van vijftien mensen mee de Vrijeschool Kairos in Noord op te richten, een basisschool op antroposofisch leest geschoeid. Dat deed ze onder meer opdat haar dochter Jade in haar eigen stadsdeel naar een vrije school zou kunnen. Maar nu Jade drie is geworden en ze meelootte in het stedelijk toelatingsbeleid voor basisscholen, blijkt dat ze niet naar Kairos mag. Ze is uitgeloot.

Loopafstand
De Goeij is ten einde raad. Ze belde de helpdesk van het breed bestuurlijk overleg (bbo) dat de plaatsing leidt, maar daar kon men haar niet helpen. De pech is dat ze net niet op loopafstand woont van de school, waardoor haar dochter geen voorrang heeft. Bovendien heeft Kairos, omdat het nog een kleine school is die is gehuisvest in een andere school, slechts weinig plekken te vergeven: negen deze ronde, terwijl er zestien kinderen Kairos als voorkeursschool hadden opgegeven.

'Ik wil mijn dochter niet op een andere school,' benadrukt De Goeij. 'Antroposofie past bij mijn ideologie. Ik heb een aversie tegen digitalisering, en ik maak me zorgen over de toetscultuur op andere scholen.'

Het kan nog
Er is nog een heel kleine kans dat Jade naar de vrije school in Noord kan. Maar dan moet er een plek vrij komen, door bijvoorbeeld een verhuizing, én moeten de zes andere kinderen die niet op de school terechtkonden worden uitgeloot.

Het stedelijk toelatingsbeleid met loten op basis van voorrang op de dichtstbijzijnde scholen is vorig schooljaar voor het eerst ingevoerd. Ouders vullen voorkeurslijsten in voor scholen in hun buurt, waarbij ze op acht scholen die op loopafstand liggen voorrang hebben. Ook andere scholen mogen op het lijstje, maar daar heeft hun kind geen voorrang. De afgelopen lotingsronde kwam 94 procent van de kinderen op hun lievelingsschool.

Spijtig
Hetty Lieftink, programmamanager van het toelatingsbeleid, vindt het spijtig voor De Goeij dat haar dochter niet naar Kairos kan. Toch kan ze er niets aan doen. 'Er zijn nog genoeg andere scholen, ook conceptscholen, waar plek is. Alleen geen vrije school inderdaad.'

De Goeij heeft Jade op de vrije school in Zaandam ingeschreven, maar dat betekent dat ze elke dag twee uur moet reizen met het openbaar vervoer. Het frustrerende vindt ze dat ze dit probleem al had zien aankomen. 'Ik heb begin dit jaar ingesproken bij de gemeenteraad over de capaciteit en de loting voor de vrije school. Er is niets aan gedaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden