PlusTen slotte

Jacques Senf (1946-2019) was een iconische impresario

Theaterimpresario Jacques Senf, woensdag op 72-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Maasland, gold als een iconische impresario en was in de jaren zestig onder meer manager van de Golden Earring.

Jacques Senf in 2009. Beeld Leo van Velzen
Jacques Senf in 2009.Beeld Leo van Velzen

Jacobus Leonardus Ignatius Senf, op 4 november 1946 geboren in Den Haag, organiseerde als 9-jarige al voorstellingen in zijn woonplaats. Waar een kwartje te verdienen viel, wierp hij zich op als organisator of tussenpersoon.

Hij was de stille kracht achter wat toen The Golden Earrings heette, waar hij op zijn zeventiende als loopjongen begon en snel opklom tot manager. Op voorstel van bandlid George Kooymans veranderde hij zijn voornaam van Jaap in Jacques.

Van club naar groot impresariaat
In 1965 opende Senf de legendarische Club 192 in Scheveningen, een van de eerste beatclubs in Nederland. Vanaf 1969 begon hij ook voor theater te produceren.

Met zijn impresariaat wilde Jacques Senf een podium bieden aan hen die het talent hadden om voor het voetlicht te staan. Daarbij stond hem niet een bepaald type artiest voor ogen. "Ik hou van Heintje, Mozart en Golden Earring," was een van zijn gevleugelde uitspraken.

De komst van zijn vrouw Barry in het bedrijf in 1980, gevolgd door ­Matthijs Bongertman en Chris Bergwerff in 1989, zorgde voor een verdere groei van het impresariaat. Het ontwikkelde zich tot een bedrijf dat niet alleen gespecialiseerd is in verkoop en tourneeplanning, maar ook zelf voorstellingen produceert.

Theatervader
Wat ooit begon in kleine theaterzaaltjes groeide uit tot een vertegenwoordiger van tal van bekende artiesten als Frans Halsema, Josephine van Gasteren en John Lanting, Tineke Schouten, Anne Wil Blankers, Rob de Nijs, Boudewijn de Groot en vele anderen. Voor velen was hij een 'theatervader'.

Senf was betrokken bij de opkomst van de grote musicalproducties en de grote populariteit van de musical in Nederland, zoals Het Dagboek van Anne Frank, en musicals van Joop van den Ende, en V&V Entertainment.

Senf Theaterpartners is momenteel het grootste Nederlandse impresariaat met meer dan vijftig producenten, gezelschappen en artiesten.

In 2012 droeg Senf zijn belang in het bedrijf, dat zijn naam bleef dragen, over aan Bongertman en Bergwerff. In 2015 werd door zes Haagse theaters de Jacques Senf prijs in het leven geroepen ter stimulering van jonge Haagse cultureel ondernemers.

Matthijs Bongertman, directeur Senf Theaterpartners: "Het overlijden van Jacques Senf is een groot verlies voor ons en ons bedrijf. Wij zullen Jacques nooit vergeten. Zijn bezieling, geestdrift, enthousiasme, warme gevoel en steun voor de mensen met wij hij werkte zal altijd onze drijfveer blijven om zijn levenswerk succesvol voort te zetten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden