Jacqueline

THEODOR HOLMAN

O jee, we hebben weer een minister met een gebrekkig geheugen. Dit keer is het Jacqueline Cramer van Milieu - de schat. Ik heb niet het idee dat zij nou zo veel doet in dit kabinet, maar dat maakt haar juist zo aardig. Ze komt wel regelmatig met voorstellen ('iedereen spaarlampen'), maar op het moment dat ze ze uitspreekt, weet je al dat ze onhaalbaar zijn.

In de jaren tachtig schijnt Cramer wel of niet een steunadvertentie te hebben ondertekend in de Volkskrant over publicaties van gestolen stukken in actieblad Bluf!, waarin de ondertekenaars zich verantwoordelijk stellen voor de inbraak in het ministerie van Economische Zaken.

Heeft zij ondertekend, dan moet ze weg als minister. Heeft ze niet ondertekend: niets aan de hand.

Maar nu zegt Cramer dat zij zich er 'helemaal niks meer van herinnert'. Oei, dat is eigenlijk een bekentenis, zoals u en ik weten. Balkenende heeft dan ook onmiddellijk afstand genomen en zegt plichtmatig dat hij 'het onderzoek afwacht'. Dat betekent dat hij ook al weet dat ze schuldig is.

Wat nu? Komt het onderzoek in handen van de nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Arthur Docters van Leeuwen, de man die onder het pseudoniem Hein Wybrand erotische verhalen publiceerde? Dat kan dan nog heel aardig worden. Want hoe verloopt dat onderzoek?

Zal hij Jacqueline vrijspreken omdat in de gewraakte advertentie haar naam met een k is gespeld? Of herinnert geile Arthur zich nog dat we in die tijd de c die je uitsprak als een k ook met een k schreef?

Arme Jacqueline. In Den Haag werd al gefluisterd dat zij op de schopstoel zit, samen met Vogelaar. Om de hond te slaan moest men een stok vinden - en het ziet ernaar uit dat de Bluf!-advertentie een nieuw slachtoffer gaat maken.

O, schone ironie. Was het vroeger de liefste wens van Bluf! om politici tot aftreden te dwingen - daarom werd er ook ingebroken bij EZ - thans krijgt het blad inderdaad politici weg, maar dan wel juist zij die achter het blad stonden.

Laten we nog een poging doen om Jacqueline te redden: wil de echte Jacqueline Kramer opstaan?

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden