Plus

Jachtvliegers na 76 jaar plechtig begraven op de Nieuw Ooster

Onder begeleiding van het Poolse volkslied, een kranslegging en een indrukwekkend saluut door twee overvliegende gevechtsvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog zijn twee Poolse gevechtsvliegers plechtig begraven op de Nieuw Ooster begraafplaats.

Michiel van Herpen
De stoffelijke resten van de Poolse luitenant Maciej Socharski en sergeant Henry Sikorski, worden met militaire eer herbegraven en bij hun maten van weleer geplaatst op de Nieuwe Ooster. De twee vliegers kwamen om het leven toen hun vliegtuig van het 305th RAF Squadron, een Wellington R-1322, in 1941 werd neergeschoten. Beeld ANP
De stoffelijke resten van de Poolse luitenant Maciej Socharski en sergeant Henry Sikorski, worden met militaire eer herbegraven en bij hun maten van weleer geplaatst op de Nieuwe Ooster. De twee vliegers kwamen om het leven toen hun vliegtuig van het 305th RAF Squadron, een Wellington R-1322, in 1941 werd neergeschoten.Beeld ANP

Krysztof Socharski (79) kreeg een maand geleden te horen dat vorig jaar september een gevechtsvliegtuig is geborgen waarin ook de overblijfselen van zijn vader, luitenant Maciej Socharski, zijn gevonden. Ook de stoffelijke resten van sergeant Henryk Sikorski werden aangetroffen.

Socharski is zichtbaar ontroert en dankbaar dat hij de plechtigheid kan bijwonen. "Het is voor mij een heel bijzondere ervaring om bij deze afscheidsceremonie van mijn vader te zijn. Ik heb mijn vader nooit gekend. Vlak na mijn geboorte brak de oorlog in Polen uit en moest mijn vader gaan vechten."

Strategische bombardementen
De vader van Krysztof maakte deel uit van een zeskoppige bemanning van een gevechtsvliegtuig van het Britse Royal Airforce. Het gevechtsvliegtuig was onderweg naar Bremen en had als doel strategische bombardementen uit te voeren.

Op 9 mei 1941 werden zij met nog een volle bomlading aan boord boven het IJsselmeer neergeschoten door een Duitse jager. De lichamen van twee bemanningsleden (sergeant Jan Piotr Dorman en sergeant Zdzislaw Gwozdz) werden direct na de crash door vissers uit het IJsselmeer gehaald.

Het lichaam van de derde soldaat (sergeant Ludwik Karcz) is in juni 1941 tussen Lemmer en Urk aangespoeld. De vierde soldaat is ook direct na de crash gevonden, maar lag begraven in een anoniem graf op de Nieuwe Ooster. Zijn steen is tijdens de afscheidsceremonie op de Nieuwe Ooster van een naam voorzien: Stanislaw Pisarski.

Afscheid nemen
De Poolse vice-minister van Cultuur Magdalena Gawin maakt deel uit van een Poolse delegatie van ongeveer 40 personen die - naast onder meer afgevaardigden van het Nederlandse en Britse leger - aanwezig zijn op de begrafenis.

'Het is heel belangrijk dat hij het graf van zijn vader kan zien en eindelijk afscheid kan nemen' Beeld anp
'Het is heel belangrijk dat hij het graf van zijn vader kan zien en eindelijk afscheid kan nemen'Beeld anp

Gawin vindt het belangrijk dat zij in Nederland als vertegenwoordiger van de Poolse regering aanwezig kan zijn ter nagedachtenis aan de gevallen Poolse strijders. Zij heeft Krysztof persoonlijk uitgenodigd voor het bijwonen van de afscheidsceremonie.

"Zijn vader heeft hem maar een keer gezien in zijn leven. Het is heel belangrijk dat hij het graf van zijn vader kan zien en eindelijk afscheid kan nemen."

Veelbewogen familiegeschiedenis
De familiegeschiedenis van Krysztof is veelbewogen. De moeder van Krysztof werd in 1943 door de Gestapo gearresteerd en naar Auschwitz gedeporteerd. Volgens Gawin was zijn moeder fysicus en werkte zij in een Pools ziekenhuis.

"Zij hielp Poolse soldaten die ondergedoken zaten in het ziekenhuis. Dit was voor de Gestapo reden om haar op te pakken en naar Auschwitz te deporteren." De moeder van Socharski heeft Auschwitz overleefd.

Na de oorlog heeft zij tevergeefs gezocht naar informatie over haar vermiste echtgenoot. "De familie was wel op de hoogte gesteld dat hij boven Nederlands grondgebied was neergeschoten, maar meer informatie was er niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden