Jacht op 'moeder aller records'

Michael Phelps: 'Ik heb niet gezegd dat ik dat record ga verbreken, het zijn de media die er steeds over beginnen.' Foto AP Beeld
Michael Phelps: 'Ik heb niet gezegd dat ik dat record ga verbreken, het zijn de media die er steeds over beginnen.' Foto AP

PEKING - Veel sporters trainen hun hele leven voor die ene gouden olympische medaille. Zwemmer Michael Phelps (23) hoopt volgende week acht keer goud te winnen. Hij zou daarmee het record der records uit de boeken zwemmen.

Wie bijzondere sportieve successen boekt, wordt al snel gevangen in cijfers. Het dient om tot een begrip te komen van wat iemand doet. En meestal om te laten zien dat nog niemand dat heeft gedaan. Het vergaat Michael Phelps sinds zijn debuut niet anders.

Een greep uit de cijfers die voorhanden zijn: de jongste olympiër sinds de Grote Depressie (2000); de jongste mannelijke wereldrecordhouder ooit in een stopwatchsport (2000); de eerste zwemmer die op één dag wereldrecords pakte in verschillende disciplines (2003); de eerste sporter die acht medailles won (2004, zes goud, twee brons) op niet-geboycotte Spelen.

Dat laatste record dient sindsdien als leidraad in Phelps' leven. Nadat hij op de WK in Melbourne (2007) zeven keer goud heeft gepakt, moet hij in Peking zijn grootste prestatie ooit leveren: goud winnen in alle acht disciplines waarop hij start.

Dat zijn de 200 en 400 meter wisselslag, de 200 en 100 vlinder, de 200 vrij en de drie olympische estafettes (4x100 vrij, 4x200 vrij, 4x100 wissel). Op vier van de vijf individuele nummers is Phelps wereldrecordhouder. De Verenigde Staten zijn wereldrecordhouder op alle drie de estafettes.

Behalve met cijfers wordt Phelps sinds 2004 in verband gebracht met één naam: Mark Spitz. De Amerikaan won op de Spelen van 1972 zeven keer goud en geldt als de grootste olympiër ooit. De mogelijkheid om Spitz' record uit de boeken te zwemmen, heeft Phelps gemaakt tot hét verhaal van deze Spelen.

Spitz zelf heeft al gezegd dat hij verwacht dat Phelps zijn tegenstanders in Peking 'de grootste zwemles in de geschiedenis van de sport' gaat geven. Maar een andere zwemgrootheid, Ian Thorpe, zei dat Phelps' missie een onmogelijke is.

De man over wie dit alles gaat oogde gisteren relaxed. ''Ik heb nooit gezegd dat ik dat record wil verbreken, het zijn de media die er voortdurend over praten.

De hype die - mede dankzij Phelps' managementbureao Octagon - is ontstaan, kan overigens al op maandagochtend in één keer doven. Dan staat de 4x100 vrije slag estafette op het programma. Op dat onderdeel is Frankrijk de favoriet. Het wereldrecord van de VS (3.12,46 minuten) is alweer twee jaar oud en de Franse sprinters - met Europees kampioen en wereldrecordhouder Alain Bernard - hebben zich het laatste jaar enorm ontwikkeld.

Daarnaast krijgt Phelps ook hevige concurrentie uit eigen land. Ryan Lochte dook op de Amerikaanse trials onder het wereldrecord van Phelps op de 200 wisselslag. Hij had alleen de pech dat Phelps in dezelfde wedstrijd nog sneller was, maar bewees niettemin een grote bedreiging te zijn voor diens missie.

Phelps' coach Bob Bowman gelooft vanzelfsprekend in de acht gouden medailles. Hij is de man die Phelps' ouders al waarschuwde voor hun zoon toen hij twaalf was. Ze moesten er ernstig rekening mee gaan houden dat Michael snel zou deelnemen aan de Olympische Spelen. Bowman is ook de man die kan getuigen van het meest indrukwekkende cijfer van Phelps: zeven.

Dat is het aantal dagen dat hij traint per week. Daarmee heeft Phelps zo'n 52 trainingsdagen voorsprong op zijn concurrenten. (ROBERT-JAN FRIELE)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden