Jacht op illegaal hotel intensiever

De gemeente intensiveert de jacht op illegale hotels in het centrum. Vanaf volgende week zullen teams van ambtenaren van stadsdeel Centrum en de Dienst Wonen op pad gaan. Daarbij zal niet meer alleen naar brandveiligheid worden gekeken, maar ook naar onttrekking van woonruimte. Ook zullen bij overtredingen de dossiers worden doorgestuurd naar de Belastingdienst.

Wanda Nikkels

De samenwerking moet leiden tot een duurzame aanpak van hotelmatige verhuur van woningen. Dat gebeurt naar schatting in ongeveer tweeduizend panden in de stad, waarvan een groot deel in het centrum staat.

In november en december voerde het stadsdeel al gericht actie tegen tweehonderd verdachte adressen, waar sprake was van overlast. Negen woningen werden direct gesloten, alle in postcodegebied 1012.

Bij die controles werd vooral gelet op brandveiligheid: als daar wat aan schortte terwijl op dat moment toeristen in de woning verbleven, werd het pand gesloten.

Jan-Jaap Eikelboom, woordvoerder van stadsdeel Centrum: 'Dit is een eenvoudige methode, maar daarmee sluit je niet alle illegale hotels. Tegen onttrekking van woonruimte optreden is een juridisch ingewikkelde aangelegenheid, waarvoor de expertise vooral bij de Dienst Wonen ligt. Door gezamenlijk te controleren vergroot je de pakkans.'

Eikelboom sluit niet uit dat de teams hele straten tegelijk zullen controleren. Ook zullen ze zich richten op woningen die via websites zoals Wimdu en Airbnb worden verhuurd.

Onderzocht wordt hoe toeristen voorgelicht kunnen worden over de risico's van het boeken van een illegaal hotel: 'Bij de vorige handhavingsactie kwamen toeristen op straat te staan. Die waren hun geld kwijt en moesten naar een andere verblijfplaats op zoek gaan', zegt Eikelboom.

De nieuwe aanpak past in de harde opstelling van de gemeente en stadsdeel Centrum tegen het oneigenlijke gebruik van woningen. Dat tast de leefbaarheid van buurten aan en veroorzaakt veel overlast voor omwonenden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden