Jacht op ganzen in Bos mag

AMSTERDAM - De jacht op grauwe ganzen in het Amsterdamse Bos wordt geopend, ondanks protesten van de gemeente Amsterdam.Wethouder Marijke Vos van Openbare Ruimte en Groen wil dat er niet gejaagd zal worden. Maar gedeputeerde Peter Visser van Noord-Holland zegt: ''Ik ga over de ontheffingen, zij niet.''

Het Amsterdamse Bos ligt binnen het vergrote gebied van tien kilometer rond Schiphol waarbinnen jachtontheffingen zullen worden verleend om de groeiende grauweganzenpopulatie terug te dringen.

Vos 'heeft de veiligheid van Schiphol hoog staan maar denkt dat het ook kan met alternatieven in plaats van afschot', aldus haar woordvoerster.

''Als voor Vos de veiligheid van Schiphol echt bovenaan staat, laat ze ons ons werk doen,'' zegt Visser. ''Ik ben de ontheffingen, ook voor het Bos, al aan het verdelen''.

De grenzen zijn verruimd omdat de ganzen het luchtruim gevaarlijk maken voor vliegtuigen. Het Amsterdamse Bos ligt precies onder een aanvliegroute op Schiphol en is de plek met het grootste aantal grauwe ganzen in Amsterdam.

Vos laat op dit moment alternatieven onderzoeken, zoals nestverstoring.

Op het niveau van de provincie wil de Partij voor de Dieren ook dat er beter wordt gekeken naar alternatieven. Peter van Poelgeest, lid van de Provinciale Staten voor die partij, vindt dat Noord-Holland vecht tegen de bierkaai.

''Het gebied rond Schiphol is perfect voor ganzen, met alle natuurgebieden, dus die blijven terugkomen, hoeveel je er ook afschiet. In Amerika maken ze de omgeving van vliegvelden in een straal van acht kilometer inhospitable, ongastvrij, voor alle vogels. Dat is toch veel humaner dan zo'n achterhaald middel als afschot?''

Vandaag in de krant:

GRAUWE PLAAG

Zonder jagers wordt Schiphol levensgevaarlijk

Jagers mogen van de provincie in een groter gebied rond Schiphol (een straal van tien kilometer in plaats van zes) op de grauwe gans jagen. De snel groeiende ganzenpopulatie vormt namelijk een bedreiging voor de vliegtuigen. De jacht wordt met passie bedreven.

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden