Jacht op erven Mieremet

AMSTERDAM - De Belastingdienst in Amsterdam wil de aanzienlijke schuld die de in 2005 geliquideerde Johnny Mieremet bij de fiscus had, verhalen op de erfgenamen van de topcrimineel.Naar verluidt gaat het om navorderingen van in totaal ruim tien miljoen euro over Mieremets criminele inkomsten.

De fiscus heeft vorige week twee aanslagen uitgebracht ten laste van 'de erven J. Mieremet, overleden 02-11-2005', ofwel Mieremets vriendin Ria Eelzak, woonachtig in het Belgische Neerpelt, en hun vier kinderen.

Volgens een zakelijke vertegenwoordiger van Eelzak, administrateur Jan Schouten, bestaat voor de vorderingen van de Belastingdienst geen enkele grond. ''De Belastingdienst probeert wel vaker wat.''

De navorderingen op Mieremet dateren al van jaren geleden. Eind jaren negentig ontdekte de Amsterdamse recherche bij een onderzoek naar de criminele organisatie van Mieremet en diens kompaan Sam Klepper dat Mieremet op grote schaal de belasting ontdook. Hij betaalde in Nederland niets, met het verhaal dat hij officieel in Ierland woonde; in werkelijkheid, ontdekte de recherche, was hij hoofdzakelijk in Amsterdam actief.

Dwangbevelen

Nadat Klepper in oktober 2000 was geliquideerd, besloot de Amsterdamse politie Mieremet wegens belastingontduiking aan te houden op Kleppers begrafenis op begraafplaats Sint Barbara in stadsdeel Westerpark. Voor de uitzonderlijke aanhouding stond al een arrestatieteam klaar, maar op verzoek van de fiscus werd die uitgesteld: de Belastingdienst vreesde dat na arrestatie niets meer te halen zou zijn, en gaf er de voorkeur aan eerst in onderhandeling te treden met Mieremets fiscale adviseurs.

Mieremets fiscalist Jan Guyt wist de Belastingdienst geruime tijd aan het lijntje te houden. Midden 2002 was de fiscus het zat en bracht de Belastingdienst een aantal dwangbevelen tegen Mieremet uit. Nadat Guyt was overleden nam accountant Rob Boon eind 2002 namens Mieremet contact op met de Belastingdienst.

Boon verklaarde dat Mieremet wel bereid was tot een compromis, maar vervolgens hoorde de Belastingdienst weer jaren niets, mede doordat Boon zelf ook werd vervolgd, onder meer wegens witwasserij. Mieremet had nog geen cent belasting betaald toen hij eind 2005 in Thailand werd doodgeschoten.

De 'legale' bezittingen van Johnny Mieremet (speelautomatenhallen in de Reguliersbreestraat en de Lange Niezel, en vastgoed verspreid over Amsterdam) hebben altijd op naam gestaan van bv's van zijn vriendin Eelzak, waaronder The Blues Real Estate en The Blues Company. Met die bv's werd in 2000 via de later eveneens geliquideerde Willem Endstra ook ruim twintig miljoen euro in vastgoed geïnvesteerd.

Rare dingen

Het is overigens nog maar de vraag of bij die bv's of de erven-Mieremet voor de fiscus iets te halen valt. Administrateur Schouten treedt momenteel op als gemachtigde van The Blues Real Estate, The Blues Company en andere bv's van Eelzak. ''Die bedrijven zijn zo goed als opgeheven,'' zegt Schouten. ''Over en weer zijn er nog wat vorderingen, onder meer met de Belastingdienst, maar als die verrekend zijn is het over en uit, dan gaat de boel dicht. Over die vorderingen is overigens normaal overleg met de fiscus.''

Over de nieuwe vorderingen van de fiscus is Schouten tamelijk laconiek. ''De Belastingdienst heeft wel vaker rare dingen gedaan. Ze proberen natuurlijk links en rechts te cashen. Of ze nou navorderingen van duizend, tienduizend of tien miljoen euro opleggen, je krijgt af en toe het idee dat ze op de kermis staan: ze trekken aan zo'n touwtje, en dan maar eens kijken wat er naar boven komt.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden