Jaarwisseling: dode, gewonden, autobranden en arrestaties

Terwijl de meeste Nederlanders gezellig aan de oliebollen en de champagne zaten, zijn tijdens de jaarwisseling tientallen auto's in vlammen op gegaan, mensen gewond geraakt en heeft de politie honderden personen gearresteerd.

Voor zover bekend kwam het nergens tot ernstige calamiteiten; de politie spreekt over het algemeen van 'kleine incidenten'. In Medemblik viel de enige vuurwerkdode: een 51-jarige man stak vuurwerk af dat in zijn gezicht ontplofte.

In de provincie Gelderland zijn 79 mensen gearresteerd, in Twente 30, in Den Haag 66 en in Leiden 24. In de noordelijke provincies misdroegen 57 mensen zich zodanig dat de politie ze oppakte, in Zeeland en West-Brabant gold dat voor 63 personen, in de regio IJsselland voor 23 mensen. De redenen voor de arrestaties liepen uiteen van geweld, brandstichting en het afsteken van zwaar vuurwerk tot 'gewone' inbraken en rijden onder invloed.

Belagen hulpverleners
Ook dit jaar zijn weer politiemensen en hulpverleners beledigd, bedreigd of mishandeld. In Waardenburg (Gelderland) moest de Mobiele Eenheid eraan te pas komen toen een groep van circa 80 man flessen en vuurwerk naar de politie gooide. De politie in Den Haag meldt dat er vergeleken met andere jaren minder incidenten tegen politie, brandweer of ambulancepersoneel waren.

Er raakten ook weer mensen gewond, onder meer door vuurwerk. Tot nu toe is 46 keer oogletstel gemeld. Acht ogen zijn blind geraakt, één oog moest verwijderd worden. De helft van de slachtoffers betreft omstanders, de andere helft stak zelf vuurwerk af. Diverse mensen raakten een (deel van) een hand kwijt doordat vuurwerk ontplofte terwijl zij het nog vasthielden.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Rotterdam
Er vielen veel vuurwerkslachtoffers in de regio Rotterdam en daar vond ook een groot aantal vernielingen plaats. Daarnaast werd de brandweer tijdens het blussen van een brand belaagd en moest de Mobiele Eenheid (ME) worden opgeroepen om de menigte tot rust te brengen, aldus een politiewoordvoerder. Twee verdachten zijn aangehouden. Onder de vuurwerkslachtoffers in de regio was een 47-jarige Rotterdammer die vermoedelijk zijn hele hand kwijtraakte nadat hij illegaal vuurwerk had afgestoken. In Vlaardingen raakte een man een gedeelte van zijn hand kwijt toen een betonnen vuilniscontainer waar hij vuurwerk in gooide ontploft.

Whatsappen
Nederlanders wensten elkaar dit jaar heel vaak een gelukkig nieuwjaar via het mobiele internet - bijvoorbeeld WhatsApp - in plaats van per sms. KPN meldde dat er vergeleken met vorig jaar 23 procent meer van dit soort berichten zijn verstuurd. Het aantal sms-berichten daalde van 12,8 miljoen bij de vorige jaarwisseling naar 8,5 miljoen nu. Het aantal telefoongesprekken steeg bij KPN van 4,7 miljoen naar 5 miljoen.

De precieze cijfers zijn er nog niet, maar het Verbond van Verzekeraars denkt dat de schade door de jaarwisseling deze keer meevalt. Een woordvoerder kon nog geen schatting geven van een schadebedrag, omdat mensen hun claims nog moeten indienen. Vorig jaar was er voor in totaal ongeveer 10 miljoen euro schade aan particuliere eigendommen.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden