Update

Jaarwisseling: brandweer rukt meer dan 3500 keer uit

De jaarwisseling is in delen van Nederland alles behalve vlekkeloos verlopen. Er werden honderden mensen gearresteerd en de Militaire Eenheid (ME) moest in zeker drie steden uitrukken. Op veel plekken was sprake van geweld tegen hulpverleners, vooral politieagenten. Zeker 46 mensen belandden in het ziekenhuis met oogletsel. Een overzicht.

Flessen op straat in Amsterdam na de jaarwisseling.Beeld anp

Brandweer
'Druk maar beheersbaar.' Zo kenschetst Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland, na een eerste inventarisatie het verloop van de jaarwissling voor de brandweer. In totaal is de brandweer tijdens nieuwjaarsnacht meer dan 3500 keer uitgerukt. In een aantal plaatsen kreeg de brandweer te maken met agressie en geweld, waarbij de politie een paar keer te hulp moest schieten.

Brandweermensen werden bekogeld met onder meer vuurwerk. 'Onacceptabel', noemt Wevers dit. Het was niet overal kommer en kwel: in Den Haag kregen brandweerlieden spontaan sympathiebetuigingen en de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Brandweerpersoneel krijgt het dringende advies om altijd melding te maken en aangifte te doen van incidenten als belediging, bedreiging en geweld. De brandweer voert een actief beleid om medewerkers die slachtoffer zijn van agressie en geweld te ondersteunen bij het verhalen van de schade op de daders.

Tijdens de nieuwjaarsnacht rukte de brandweer vooral uit voor containerbranden, vreugdevuren, autobranden en andere buitenbrandjes. Wevers sprak daarnaast van een opvallend hoog aantal woningbranden. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen. Wel zijn er een paar huisdieren omgekomen. In Rotterdam is een aantal woningen ontruimd, nadat op een balkon door vuurwerk brand was uitgebroken.

Regio Rotterdam
In de regio Rotterdam vielen veel vuurwerkslachtoffers en er vond ook een groot aantal vernielingen plaats. Daarnaast werd de brandweer tijdens het blussen van een brand enkele keren belaagd en moest de ME worden opgeroepen om de menigte tot rust te brengen. Ook in Gouda en Schiedam moest de ME in actie komen. Brandweer en politie werden daar tijdens bluswerkzaamheden bekogeld met onder meer zwaar vuurwerk, glas en stenen. In Schiedam voerde de ME zelfs een charge uit om de situatie tot bedaren te brengen. Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda liet op Twitter weten het hinderen van hulpverleners 'onbegrijpelijk en onaanvaardbaar' te vinden. In totaal werden 70 mensen aangehouden in de regio Rotterdam.

De politie in Den Haag hield 66 mensen aan, onder wie tien mensen die geweld tegen politiemensen hadden gebruikt. Dat is volgens de politie Haaglanden beduidend minder dan vorig jaar. Eén agent raakte lichtgewond in zijn gezicht door vuurwerk. Tientallen auto's brandden uit. In totaal heeft de politie 38 uitgebrande auto's moeten wegslepen.

Vuistslag tegen agente in Drachten
In het noorden van Nederland zijn 57 mensen aangehouden. De meeste arrestaties waren in Friesland (27), gevolgd door Groningen (23) en Drenthe (7). De meeste aanhoudingen werden verricht voor mishandeling, vernieling, belediging en bedreiging. In Groningen werd de politie op verschillende plekken bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk. Ook werden ambulancemedewerkers lastiggevallen. In Drachten kreeg een agente een vuistslag tegen haar keel, waarna ze viel en lichte verwondingen opliep.

Arrestaties Gelderland
In de provincie Gelderland werden 79 mensen gearresteerd voor geweld, brandstichting of het afsteken van zwaar vuurwerk. In verschillende plaatsen werden politiemensen en hulpverleners bekogeld met flessen en vuurwerk. In Waardenburg, Beuningen en Tiel werden hulpverleners belaagd door groepen mensen. In Waardenburg moest de ME eraan te pas komen toen een groep van zo'n 80 man flessen en vuurwerk naar de politie gooide. Ook werden daar auto's in brand gestoken. Bij het blussen moest de brandweer worden begeleid door politie. Alleen al in Waardenburg werden 23 mensen aangehouden. In Nieuwaal raakte een agente lichtgewond. Ze liep nekletsel op toen zwaar vuurwerk ontplofte onder de dienstauto waar zij en haar collega in zaten.

Agressie Noord-Holland en Twente
Ook in Noord-Holland zijn agenten op verschillende plekken het mikpunt geweest van agressie en geweld. In Haarlem raakte een agent gewond door vuurwerk. Hoewel hij een veiligheidsvest droeg, liep hij een fikse bloeduitstorting in zijn zij op. In Haarlem werd zwaar vuurwerk op agenten afgeschoten.

In Twente werden in totaal 30 mensen opgepakt. De meesten werden aangehouden voor mishandeling en vechtpartijtjes. In Enschede zijn twee mannen aangehouden voor mishandeling van politiemensen. Verder waren er vooral veel kleine incidenten, zoals containerbrandjes, vuurwerkletsel en verwondingen na vechtpartijen.

In de provincies Zeeland en West-Brabant werden 63 personen opgepakt, in de stad Utrecht 44 personen en in de regio IJsselland nog eens 23 mensen. Het aantal arrestaties komt daarmee op zo'n 350.

Een politiewagen op de plek waar op oudjaarsavond een 51-jarige man bij een vuurwerkincident is overleden.Beeld anp
Een medewerker van de ijsbaan veegt het afval bij elkaar op het Leidseplein, voorafgaand aan de komst van medewerkers van de gemeentereiniging.Beeld ANP
Toeschouwers bij het jaarlijkse vuurwerk op de Erasmusbrug in Rotterdam.Beeld anp

Vuurwerkslachtoffers
Er raakten ook weer mensen gewond, onder meer door vuurwerk. Het aantal ogen dat tijdens de nieuwjaarsnacht door vuurwerk blind is geraakt, is woensdag in de loop van de dag gestegen van acht naar 14. Het totale aantal oogletsels is nagenoeg verdubbeld: van 46 naar 90. De helft van de slachtoffers betreft omstanders, de andere helft stak zelf vuurwerk af. Diverse mensen raakten een (deel van) een hand kwijt doordat vuurwerk ontplofte terwijl zij het nog vasthielden.

In Medemblik viel dinsdagavond de enige vuurwerkdode: een 51-jarige man stak vuurwerk af dat in zijn gezicht ontplofte.

Veen

In het Brabantse dorp Veen, waar maandagnacht rond de honderd jongeren werden opgepakt nadat ze politie en brandweer hadden bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk, verliep de viering van oud en nieuw rustig. De festiviteiten gingen tot in de kleine uurtjes door, zonder incidenten - op wat brandjes na. Politie en brandweer konden gewoon hun werk doen, aldus burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) geeft rond 19.00 uur een toelichting op het landelijk verloop van de jaarwisseling.

Een feestvierder neemt een gratis oliebol bij de Erasmusbrug in Rotterdam.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden