Jaarrekening Amsterdam niet volledig goedgekeurd

De vorige week verschenen jaarrekening van de gemeente Amsterdam krijgt niet op alle onderdelen een stempel van goedkeuring van de accountant. De gemeentelijke accountantsdienst Acam keurt het grootste deel goed, maar maakt een zogeheten beperking op drie onderdelen.

null Beeld anp
Beeld anp

De Acam kan over een bedrag van 164,4 miljoen euro die is besteed aan de inkoop van zorg in natura onder het programmaonderdeel Jeugd en Jeugdzorg 'geen uitspraak doen over de getrouwheid en rechtmatigheid'. Hetzelfde geldt voor 10,2 miljoen euro aan inkoop van ambulante ondersteuning en dagbesteding en voor 40 miljoen euro aan de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten. Het overige deel van de jaarrekening over het jaar 2015 krijgt wel goedkeuring van de accountant.

Dat in het sociale domein, waar de drie onderdelen onder vallen, problemen zouden ontstaan komt niet als een verrassing. Vorig jaar kregen gemeenten er nieuwe taken bij en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten waarschuwde in oktober al dat door de decentralisaties veel gemeenten geen goedkeurende verklaring van de accountant zouden krijgen. De prioriteit lag bij veel gemeenten, waaronder Amsterdam, bij de continuïteit van de zorg en pas later bij het bijhouden van de boekhouding.

'Serieus signaal'
Wethouder Financiën Udo Kock (D66) noemt de drie voorbehouden van de Acam 'een serieus signaal'. "Tegelijkertijd constateert het college dat de onzekerheden die ten grondslag liggen aan deze beperkende verklaring terug te voeren zijn op de decentralisaties in het sociale domein, met name zorg en jeugd. Dat maakt het niet minder belangrijk, maar wel verklaarbaar en passend binnen het landelijke beeld, namelijk de administratieve problemen die er landelijk zijn met de decentralisaties. We gaan nu met de aanbevelingen aan de slag."

De Acam noemt 2015 een 'heftig jaar', ook vanwege de ingrijpende reorganisatie bij de gemeente, de raadsenquête naar de financiële functie en het terugbrengen van de administraties van 44 diensten tot één. En ondanks de aanmerkingen die de interne accountants van de gemeente hebben op sommige punten van de jaarrekening is het opstellen ervan toch 'redelijk verlopen', oordeelt de Acam.

Udo Kock Beeld anp
Udo KockBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden