Jaarovericht politie: stijging aantal schietincidenten in 2019

De politie heeft in 2019 bijna zeventig schietincidenten meer geregistreerd dan een jaar eerder. Bij die 646 vuurwapenincidenten kwamen 31 mensen om het leven en raakten in 131 gevallen een of meerdere mensen gewond, meldt de politie in een jaaroverzicht.

Beeld ANP

In 2018 ging het nog om 577 schietincidenten waarbij 34 mensen om het leven kwamen en 120 mensen gewond raakten.

Ook stelde de politie een verdere stijging vast van het aantal incidenten met handgranaten: 61 incidenten met in totaal 82 handgranaten tegen 43 incidenten een jaar eerder. In 2017 ging het nog om 22 incidenten. De handgranaten worden regelmatig gebruikt als dreigmiddel.

Volgens de politie neemt de toestroom van illegale vuurwapens naar ons land niet af. Vorig jaar zijn bijna 5700 vuurwapens in beslag genomen, vrijwel evenveel als een jaar eerder.

Handel

De politie en het Openbaar Ministerie zeggen niet alleen te speuren naar het bezit van illegale vuurwapens, maar vooral naar handel daarin. Volgens de autoriteiten is ‘het niet zo dat vuurwapens op elke straathoek te koop zijn, maar het is relatief eenvoudig een wapen te kopen’. Dankzij apps en internet weten handelaren en kopers elkaar steeds makkelijker te vinden. Veel wapens hebben ons land niet als eindbestemming. “Nederland is een belangrijk doorvoerland en speelt een belangrijke rol bij internationale wapenhandel,” aldus politie en OM.

Amsterdam

Ook in Amsterdam zijn handgranaten een populair dreigmiddel. Drugs- en andere criminelen grijpen steeds vaker naar handgranaten om bijvoorbeeld onderlinge rekeningen te vereffenen. Vanwege de grote toename van het aantal incidenten met handgranaten - vaak spotgoedkoop - wil De Tweede Kamer daarom de maximumstraf verdubbelen en kreeg daarvoor al groen licht van minister Ferd Grapperhaus. Wie een handgranaat bezit of gebruikt, riskeert in de toekomst acht jaar cel.

In het verleden voerde wijlen burgemeester Van der Laan het beleid in Amsterdam om zaken waar een handgranaat werd gevonden, onmiddellijk te sluiten. Daar moest hij van terugkomen toen zijn beleid nieuwe incidenten leek uit te lokken. Burgemeester Femke Halsema wil het daarom per geval bekijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden