Jaarlijkse witwas: 18,5 miljard

DEN HAAG - In Nederland wordt jaarlijks naar schatting 18,5 miljard euro illegaal vermogen witgewassen. De kans gepakt en bestraft te worden, is uiterst klein. Ook de bestrijding van terrorismefinanciering met legaal geld laat te wensen over.

Dat concludeert de Algemene Rekenkamer vandaag in een uiterst kritisch rapport over witwassen en terrorismefinanciering.

Witwassen wordt meestal gesignaleerd via verplichte meldingen door onder meer banken, geldwisselkantoren en notarissen van ongebruikelijke geldtransacties, zoals de overdracht van meer dan tweeduizend euro in cash. Volgens de Rekenkamer wordt daarvan maar zes procent gebruikt in opsporingsonderzoek.

Het aantal strafbare witwasfeiten dat door politie en Fiod werd geleverd aan het OM, is tussen 2005 en 2006 weliswaar gestegen van 335 naar 767, maar vergeleken met het totaal aantal verdachte transacties (34.500 in 2007) blijft dat volgens de Rekenkamer veel te weinig. Wie eenmaal gepakt is, heeft wel een grote kans daarvoor te worden bestraft.

Eén sanctiemiddel wordt echter nog maar zelden gebruikt: de mogelijkheid om crimineel vermogen af te pakken. Het OM stelt die eis slechts in dertien procent van de witwasfeiten, terwijl de rechter de maatregel maar in drie procent van de gevallen oplegt.

Terrorismefinanciering, het financieren van illegale praktijken met legaal vermogen, lijkt volgens de Rekenkamer minder voor te komen dan verwacht. Van 2002 tot 2007 hebben de opsporingsinstanties 85 strafbare feiten geleverd bij het OM.

Volgens de Rekenkamer zijn de capaciteit en deskundigheid van de betrokken organisaties te klein om hun taak goed te kunnen vervullen, vooral bij het Bureau Financieel Toezicht, de politie en het OM. De uitwisseling tussen organisaties is gebrekkig en de ministers van Justitie, Financiën en Binnenlandse Zaken laten na het heft in handen te nemen.
Die ministers zelf vinden dat het rapport van de Rekenkamer is gebaseerd op verkeerde gegevens. (MARCEL WIEGMAN)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden