PlusAchtergrond

Jaarlijkse huurstijging gaat voor veel Amsterdammers gewoon door

De jaarlijkse huurstijging gaat voor de meeste Amsterdammers ondanks de coronacrisis gewoon door, zij het gematigd en met coulance bij betalingsproblemen. ‘We kiezen voor maatwerk.’

Beeld Shutterstock

De brief met de aankondiging ligt bij velen al op de mat: per 1 juli wordt de huur verhoogd. 

Gemiddeld stijgt de huur van sociale huurwoningen in de stad met 3,1 procent, meldt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFCW). Dat is een half procentpunt minder dan landelijk en twee procentpunt minder dan het wettelijk maximum, volgens de AFCW

Alle corporaties verhogen de huur (zie inzet onderaan). Bij de meeste wordt rekening gehouden met de hoogte van het inkomen en de hoogte van de huur. “We zetten de huurverhoging door, maar we vragen alle mensen die problemen hebben met hun inkomen door de coronacrisis om contact op te nemen met de corporatie,” zegt een woordvoerder van de AFCW. 

Huurstop

Voor een algehele stop op de huurverhoging voelen de woningcorporaties niets. “Een meerderheid van de huurders heeft geen inkomensval, 75 procent heeft namelijk een vast inkomen. Elke woningcorporatie bepaalt zelf de hoogte, maar binnen de kaders die het Rijk heeft gesteld.”

De huurverhoging is belangrijk, stelt de AFCW. “Anders gaan allerlei projecten niet door, zoals de bouw van duizenden nieuwe woningen en de verduurzaming van bestaande woningen.”

Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken is geen voorstander van een huurstop. “Zo’n maatregel zal de mensen die echt in de problemen zitten niet helpen. Vaak gaat het om een paar tientjes. Bovendien is er inkomenssteun voor zwaar getroffenen,” zegt woordvoerder Marinda Giethorn.

Volgens minister Kajsa Ollongren gaat het over de hele linie om een gematigde huurverhoging, gelijk aan de inflatie met een heel klein beetje erbij. “Er zijn uitzonderingen. Maar het zijn eerder die excessen waar je iets aan moet doen, dan dat je aan alles iets moet doen,” zegt Ollongren.

De landelijke huurdersvereniging Woonbond wilde graag een matiging van de huurverhoging. Omdat veel huurders in een onzekere situatie zitten, volgens de Woonbond. De vereniging ontvangt veel telefoontjes van ongeruste huurders. “Deze groep is gevoelig voor een terugval in inkomen. Het is nog maar de vraag men over twee jaar überhaupt nog een vast inkomen heeft.”

‘Achterhaalde cijfers’

Volgens de oppositie in de Tweede Kamer doet het kabinet niet genoeg om huurders te beschermen. “De toegestane huurverhogingen zijn gebaseerd op achterhaalde economische groeicijfers,” vindt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. “Bevries de toch al hoge huren in deze tijd.”

Een voorstel voor een tijdelijke stop op de verhoging van de huur is door de Eerste Kamer aangenomen. Een woordvoerder van minister Ollongren laat weten dat er wordt gekeken naar de invulling hiervan. Of dit al per 1 juli wordt ingevoerd, is nog de vraag. 

Geen uithuiszetting 

Huurders die in acute financiële problemen komen door de coronamaatregelen worden tijdens de crisis niet uit hun huis gezet. Hoe lang die regeling van kracht blijft, hangt af van het verloop van de crisis. Tot op heden hebben zich ruim 1000 particulieren en zo’n 1000 ondernemers gemeld met betalingsproblemen bij corporaties aangesloten bij AFCW. “Voor hen wordt het allemaal maatwerk, zij moeten zich zo snel mogelijk melden bij de verhuurder.”

Huurcontracten die aflopen, kunnen tijdelijk met drie maanden worden verlengd. 

Alle verhuurders verhogen

Stadgenoot verhoogt de huur met 1 tot 5,1 procent. “Maar we zien relatief weinig meldingen van betalingsproblemen, niet veel meer dan vorig jaar. De meeste mensen zijn ook niet teruggevallen in inkomen. Daarom kiezen we niet voor een generaal pardon, maar bekijken we het per geval. Vooral ondernemers met bedrijfspanden hebben het nu moeilijk.”

Ymere hanteert een gemiddelde verhoging van 2,6 procent. “We willen de verhoging zoveel mogelijk beperken. Sommigen krijgen zelfs huurkorting.”

Bij Eigen Haard wordt een gemiddelde huurverhoging van 2,8 procent ingevoerd. “Veel mensen zijn ook niet getroffen door de coronamaatregelen. Voor de rest bieden we maatwerk.”

Makelaardij Rappange laat weten dat de huur wordt verhoogd met het wettelijk maximum van 5,1 tot 6,6 procent. Maar verhuurders staan vrij om hun eigen keuzes te maken. “Sommige verhuurders hebben bijvoorbeeld een stop op de huurverhoging tot oktober.” Ook Rappange ziet nog weinig betalingsproblemen. “Dat is niet anders dan normaal.” Wel ziet de makelaardij veel aanvragen van huuruitstel bij winkels en horeca.

Ook bij verhuurders van Vastgoedbelang wordt de huur verhoogd. De vereniging van particuliere verhuurders, met zo’n 5000 leden, merkt wel terughoudendheid. “De huur wordt verhoogd, maar bij schrijnende gevallen wordt maatwerk geleverd.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden