'Jaarlijks zeker 24.400 mensen onnodig geopereerd'

Elk jaar worden zeker 24.400 mensen geopereerd terwijl dat niet nodig is. Dat blijkt uit een onderzoek van zorgverzekeraar CZ, meldt RTL Nieuws zaterdag.

Beeld Thinkstock

CZ onderzocht twaalf verschillende behandelingen. Het getal van 24.400 is volgens sommige deskundigen nog een voorzichtige schatting.

Spataderen
Operaties aan spataderen voeren de lijst aan. In 2010 zijn er 7451 van zulke operaties verricht, 7 procent van het totaal. Ook ingrepen tegen staar (5786) en middenoorontstekingen (3357) worden vaak onnodig uitgevoerd.

'Artsen worden nu betaald voor het aantal behandelingen, dus hoe meer operaties, hoe meer je verdient', zegt Gert Westert, hoogleraar Kwaliteit van Zorg bij Universitair Medisch Centrum Nijmegen, tegen RTL.

Volgens CZ weet iedereen dat artsen soms te snel naar het operatiemes grijpen, maar verandert er niets aan die praktijk. Dat leidt tot onnodige gezondheidsrisico's voor de patiënten, maar ook tot verspilling van miljoenen euro's, aldus CZ.

Alternatieven
De verzekeraar vindt dat artsen meer met patiënten moeten praten over de alternatieven en hen moeten laten meebeslissen over de behandeling. In 20 à 30 procent van de gevallen kiest een patiënt dan volgens CZ voor een andere behandeling dan een operatie.

CZ zal met de gegevens in de hand naar ziekenhuizen stappen om uitleg te vragen. Volgt er geen goede verklaring voor bepaalde uitgevoerde operaties, dan kan CZ besluiten minder zaken te doen met een ziekenhuis of daar helemaal mee te stoppen, aldus een woordvoerster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden