Jaar jeugddetentie voor doodsteken man in Zuidoost

Een 16-jarige jongen heeft een jaar jeugddetentie gekregen voor het doodsteken van de 20-jarige Mike, in maart in Zuidoost. De dader was verminderd toerekeningsvatbaar en heeft een voorwaardelijke PIJ-maatregel opgelegd gekregen.

Maarten van Dun
Hulpdiensten in actie na het steekincident. Beeld Reinder van Zaanen
Hulpdiensten in actie na het steekincident.Beeld Reinder van Zaanen

De 16-jarige Amsterdammer stak op 7 maart bij de flat Hofgeest in Zuidoost de twintigjarige Mike bij een vechtpartij driemaal in zijn bovenbeen. Daarbij raakte hij zijn dijbeenslagader. Ondanks behandeling in het ziekenhuis overleed het slachtoffer na de steekpartij.

De nu veroordeelde jongen werd pas weken later in Rotterdam aangehouden. Hij was toen 15 jaar oud. De verdachte beriep zich bij de rechter op noodweer: Mike en een vriend zouden met messen op hem zijn afgekomen, waarna hij het mes had weten te ontfutselen en zichzelf had verdedigd.

De rechter vond dat een onaannemelijk verhaal en meende dat ook van noodweer geen sprake was. Ook het verweer van putatief noodweer schoof de rechtbank terzijde. Putatief noodweer betekent dat de latere dader dácht dat hij zich moest verdedigen terwijl dat niet het geval was, maar dat hem dat niet kwalijk kan worden genomen.

Zware mishandeling
De rechter oordeelde dat sprake was van zware mishandeling met de dood tot gevolg en legde de jongen een jaar jeugddetentie op, waarvan zes maanden voorwaardelijk. "De verdachte heeft het slachtoffer zijn meest kostbare bezit, het leven, ontnomen. Hij had nog een heel leven voor zich."

De ouders van de overleden Mike lijden zeer onder zijn verlies, bleek uit slachtofferverklaringen.

De veroordeelde jongen zal tijdens en na zijn detentie intensief worden behandeld door psychologen en psychiaters in een gesloten instelling, omdat hij volgens deskundigen lijdt aan een hechtingsstoornis en een gedragsstoornis. Daardoor staat hij 'met een wantrouwende (angstige) houding in het leven,' wat hem beperkte in 'het de-escaleren van de situatie.'

'Jeugd-tbs'
Hij heeft bovendien onvoldoende vaardigheden om zijn emoties te reguleren. Deskundigen schatten het risico op herhaling hoog in. Als hij zich niet houdt aan de opgelegde voorwaarden, wordt de zwaardere PIJ-maatregel ten uitvoer gelegd: dat wordt ook wel 'jeugd-tbs' genoemd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden