Jaar cel geëist tegen crimineel El B. voor wapenbezit

Justitie wil een jaar cel voor crimineel A. el B. (23) uit Diemen, die voor de tweede keer voor vuurwapenbezit is gepakt nadat op hem een aanslag was gepleegd.

In het ouderlijk huis van El B. lag een doorgeladen pistool Beeld anp
In het ouderlijk huis van El B. lag een doorgeladen pistoolBeeld anp

Ook zou hij een agent grof hebben bedreigd én bij een liquidatieplan betrokken zijn geweest.

De volgens deskundigen zwakzinnige El B. behoort tot de Top 600 van gewelddadige Amsterdamse criminelen. Hij is bevriend met twintigers die van verscheidene liquidaties zijn beschuldigd in de onderwereldvete die al veel Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost. Andere vrienden zijn geliquideerd.

Zelf vreest hij al een tijd voor zijn leven. Dat bleek gerechtvaardigd toen hij in juli 2016 op zijn scooter werd beschoten vanuit een auto, vlakbij zijn ouderlijk huis in Diemen. Hij bleef met geluk ongedeerd.

Vizier
Hij bewapende zich, werd betrapt en kreeg in november vorig jaar vijf maanden cel. Hoewel hij de rechters in die zaak had bezworen zo snel mogelijk in het buitenland te zullen onderduiken, kwam hij in het voorjaar opnieuw in het vizier van de recherche. Terwijl hij in de cel zat omdat hij een taakstraf niet had uitgevoerd, trof die op 8 juni in zijn ouderlijk huis een doorgeladen pistool op de slaapkamer van zijn kleine zusje.

De recherche was daar gaan zoeken omdat El B. in een met afluisterapparatuur behangen auto had gezeten met een crimineel. Ze leken voorbereidingen voor een liquidatie te bespreken. Die crimineel werd weken daarna met een ander door een arrestatieteam van de weg gehaald omdat justitie er van overtuigd was dat zij in Almere een crimineel uit de Diamantbuurt wilden liquideren.

Justitie ziet overigens te weinig bewijs voor El B.'s betrokkenheid bij dat plan om hem daarvoor aan te klagen. Wel stond woensdag nog een tweede punt op zijn aanklacht. Toen vier agenten hem op 25 mei kwamen arresteren vanwege die verprutste taakstraf, was hij woest geworden.

Kleine pipa
Geboeid in de politieauto begon hij een agent te bedreigen. "Kom zonder uniform, dan ga je zien wat ik kan laten zien met mijn collega's. Jullie hebben ook collega's, dan kom ik met mijn collega's," zei El B. volgens de agenten.

"Met je kleine pipa (pistool), dat is niks. Kom met kalasjnikovs, dan ga ik je laten zien met wat wij komen. Je hebt toch een vrouw en een kind? Ik doorzeef je hele woning." De agent, die inderdaad een vrouw en kind heeft, deed aangifte.

Justitie ziet voldoende bewijs voor het wapenbezit en de bedreiging en vordert een jaar cel. Advocaat Annemarie van der Velden vroeg de rechtbank in elk geval de wapenzaak van tafel te vegen omdat de huiszoeking onrechtmatig was.

De onderzoeksrechter zou daarvoor toestemming hebben gegeven op grond van een proces verbaal waarin volgens haar ten onrechte werd gerept van een moordplan. El B.'s dna op het wapen mag niet meetellen vanwege missers met het rapport daarover.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden