PlusInterview

Jaap Stam: ‘Ik zie geen reden om te veranderen’

Hij is er nooit geweest, maar Jaap Stam wordt trainer van FC Cincinnati. De fraaie omgeving, de mentaliteit, de potentie van de club: hij ziet het helemaal zitten.

Jaap Stam. De oud-trainer van PEC Zwolle en Feyenoord gaat aan de slag bij FC Cincinnati.Beeld ANP

U zou twee maanden geleden al naar Cincinnati vliegen. En toen?

“We waren zo goed als rond en ik moest er eigenlijk alleen nog heen om een gevoel bij de stad, de club en de mensen te krijgen. Voor mijn gezin is het natuurlijk ook spannend. De Verenigde Staten gingen alleen om middernacht in lockdown, terwijl ik de volgende morgen zou vliegen.”

Dus u hebt getekend bij een club waar u nog nooit bent geweest?

“Dat is wel bijzonder, ja. Via Zoom heb ik informatie gekregen over de club en de stad. Het is een vrij nieuwe club, met veel potentie in een aardige competitie. En ze willen omhoog. Dat vind ik mooi en interessant.”

U had de Amerikaanse profcompetitie MLS na uw ontslag bij Feyenoord al gemarkeerd als plek waar u wilde werken. Waarom?

“Mijn vrouw en ik zijn er vaak op vakantie geweest. New York, Californië. Het land trok ons enorm, vanwege de fraaie omgevingen, maar ook vanwege de mentaliteit van mensen en sporters. Ik ben geïnteresseerd in culturen en uitdagingen. Ik zie qua mentaliteit veel mogelijkheden. Als Amerikanen ergens aan beginnen, gaan ze voor het maximale.”

U ziet een match tussen uw mentaliteit en de prestatiecultuur daar?

“Ik zie veel raakvlakken. Zij leggen enorm veel passie en beleving in hun vak. Dat zie je bij alle sporten met scholarships en alles erop en eraan. Aan jezelf werken om stappen te maken en belangrijk te worden in teamverband, daar hou ik van.”

“Zelf was ik als speler ook elke dag bezig om er alles uit te halen. En als je niet doet wat van je verwacht wordt, net als in bedrijven, zijn er consequenties. Dat vind ik goed. Ik ben ook van het doorpakken. Ik wil daar meemaken hoe dat op voetbalvlak en in teamverband gaat.”

Wat neemt u, naast assistent Said Bakkati, mee van het mislukte avontuur bij Feyenoord?

“Ik zie geen reden om veel te veranderen omdat ik nog steeds overtuigd ben dat mijn manier van werken resultaat kan hebben. Vanwege omstandigheden, waar ik het vaker over heb gehad, is dat bij Feyenoord niet gelukt. Dat Said meegaat, daar zijn ze bij Feyenoord niet blij mee. Maar hier hebben we afspraken over gemaakt. Ik moet iemand hebben die mij kent, weet waar ik mee bezig ben en een verlengstuk naar andere trainers vormt.”

Wat steekt u op van uw voorganger Ron Jans, die na een racismerel ­vertrok bij FC Cincinnati?

“Als je naar het buitenland gaat, en dat weet ik vooral vanuit Engeland, moet je je aanpassen en rekening houden met de regels die er heersen. Daar verdiep je je in. Niet alles is hetzelfde als in Nederland. Ik verwacht daarin geen problemen.”

Zien we u nog terug in Nederland, aangezien u vaak moeite had met nalatige spelers?

“Ik kom nog wel terug, maar als voetbaltrainer weet ik het niet. Daar zeg ik nu geen ja of nee op. Ik werk het liefst in het buitenland. Daar heerst een andere sportcultuur. Bij PEC en Feyenoord heb ik prima kunnen werken, alleen de benadering van sommigen is anders dan hoe ik erin sta. Daar moet ik dan genoegen mee nemen, terwijl ik dat niet altijd wil. Je weet alleen dat niet iedereen hetzelfde is. En dat is lastig als je jongens iets extra’s mee wilt geven.”

Kunt u met een stap naar Amerika nog wel het maximale uit uw trainerscarrière halen?

“Ik kies hiervoor omdat dit me heel leuk lijkt. Als ik alleen dacht aan het maximale, was ik wel op één van de aanbiedingen uit Engeland ingegaan. Ik wil zien wat er mogelijk is. Wat we bij deze club, waar ze aan een nieuwe accommodatie en stadion bouwen, kunnen neerzetten.”

Gaat u uw contract nu uitzingen?

“Dat weet je nooit in het voetbal, maar het is absoluut de bedoeling.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden