Plus

Jaap Eden ijsbaan breidt uit: 'Stad heeft meer ijs nodig'

De Jaap Eden ijsbaan gaat uitbreiden. Niet in Noord of Zuidoost, maar gewoon op de huidige plek in Oost. "Dit is de beste oplossing voor schaatsers in Amsterdam."

De Jaap Edenbaan in de Watergraafsmeer gaat uitbreiden. De gemeente investeert de komende jaren 276 miljoen in sportcomplexen. Beeld anp
De Jaap Edenbaan in de Watergraafsmeer gaat uitbreiden. De gemeente investeert de komende jaren 276 miljoen in sportcomplexen.Beeld anp

In 2023 moet Jaap Eden zijn uitgegroeid tot een grotere, modernere en duurzamere ijsbaan en ijshal. En dat gebeurt op de huidige locatie in Oost, maakt het gemeentebestuur zaterdag bekend. Uitbreiding is nodig omdat vooral de sporten in de ijshal - kunstrijden, shorttrack en ijshockey - aan populariteit winnen en die sportclubs inmiddels wachtlijsten hanteren.

Amsterdam onderzocht nog twee plekken voor een groter schaatscomplex. Noord stond op de nominatie met een stuk grond in de zogenoemde sportdriehoek, net buiten de ring, tegenover de nieuwe wijk Elzenhagen.

In Zuidoost is gekeken naar de Nieuwe Kern, het gebied tussen de Johan Cruijff Arena, de ringweg en de A2. Uiteindelijk voldoen deze alternatieven niet, waardoor de Jaap Edenbaan blijft waar die is, aan de Radioweg in sportpark Middenmeer.

"Dit is de beste oplossing voor schaatsers in Amsterdam," zegt directeur Joris Wouters van de Jaap Edenbaan, die niet betrokken was bij de beslissing, maar bij het gemeentebestuur wel mocht pleiten voor Oost.

Binnen de Ring
"De Amsterdamse jeugd kan onze ijsbaan redelijk zelfstandig bereiken op de fiets of met de tram. We blijven binnen de Ring." Wouters vreest dat schaatsliefhebbers zouden zijn uitgeweken naar andere banen, bijvoorbeeld in Haarlem, als de Jaap Edenbaan naar Noord of Zuidoost zou zijn gaan.

Ook ligt in Oost een gloednieuwe koelinstallatie en het zou kapitaalvernietiging zijn om die te verhuizen. Bovendien geldt volgens Wouters een emotioneel argument. "We zitten op historische schaatsgrond."

Het gemeentebestuur gaat hierin mee. De volgende stap is een onderzoek hoe een nieuw en groter ijscomplex vorm kan krijgen op deze plek. Uitbreiding is gewenst, zegt wethouder Simone Kukenheim. "De stad heeft meer ijsoppervlak hard nodig, zodat verenigingen, gezinnen en andere recreanten hier kunnen blijven sporten."

Uitbreiden op eigen terrein
Duidelijk is wel dat de uitbreiding moet passen op het huidige terrein, want Jaap Eden zit behoorlijk ingeklemd tussen andere verenigingen, veelal voetbalclubs. Dat kan, zegt Wouters. "We kunnen het efficiënter inrichten."

In eerste instantie kijkt de directie naar uitbreiding van de ijshal. Ook kan de buitenbaan eventueel worden uitgebreid in het middenterrein.

Hoeveel de uitbreiding gaat kosten, is nog niet duidelijk. Het college heeft al 276 miljoen euro opzijgezet voor investeringen in sportcomplexen in de stad.

Geld voor sport

De uitbreiding van de Jaap Edenbaan is een van de drie grote investeringen die Amsterdam de komende jaren doet in sportcomplexen. De andere twee zijn een nieuw overdekt zwembad in Oost en de renovatie van Sporthallen Zuid.

De gemeente wil de komende jaren 29 sportvelden, 4 sporthallen en 1 zwembad realiseren in de stad. Hiervoor is een budget van 276 miljoen euro gereserveerd. Al deze investeringen zijn nodig om de uitbreiding van de stad bij te houden. Amsterdam groeit de komende jaren naar één miljoen inwoners en al die nieuwe inwoners moeten ergens kunnen sporten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden