Jaap Blokker haalt nog één keer uit

'Geen grotere absurditeit dan dergelijke premies op mismanagement'. Zo omschreef de onlangs overleden Jaap Blokker het belonen van bestuurlijke wanprestaties met riante ontslagvergoedingen, in het recent verschenen jaarverslag van Blokker Holding.

ANP/Redactie
Jaap Blokker Beeld ANP
Jaap BlokkerBeeld ANP

Blokker plaatste de opmerking in zijn laatste voorwoord voor het verslag, gedateerd op 27 mei. Begin juli overleed hij op 69-jarige leeftijd. De oud-topman stond jarenlang bekend om gepeperde uitspraken in zijn voorwoord, waarin hij onder meer 'persoonlijke ergernissen' over politiek en maatschappij ventileerde.

Blokker gaat in zijn laatste voorwoord - 'op het moment dat ik dit schrijf realiseer ik mij dat dit het laatste jaarverslag zal zijn waar mijn naam onder staat. Leeftijd en gezondheid dwingen mij de leidinggevende verantwoordelijkheden over te dragen aan een jongere generatie' - verder in op beloningen.

Zo hebben bankiers volgens hem 'alle realiteitszin' verloren als het gaat om de hoogte van hun persoonlijke beloning. De bedragen voor bankiers staan in 'volstrekte wanverhouding' tot het inkomen van de man of vrouw op de werkvloer een paar etages lager.

'Bij hun miljoenenjacht ten gunste van de eigen privérekening zijn bankiers kennelijk vergeten dat zij hun posities hebben kunnen behouden dankzij de belastingbetaler', aldus Blokker.
Daarbij geeft hij een persoonlijke sneer naar Lodewijk de Waal, die volgens hem namens de overheid bij ING werd aangesteld om beloningsuitwassen in te tomen. 'Desondanks heeft niemand deze rijkspitbull horen grommen of blaffen, laat staan zien bijten toen de bonussen werden vastgesteld. Het pluche van bancaire directiekamers doet kennelijk socialistische idealen verbleken'.

Blokker uit ook zijn zorgen over het 'in hoog tempo kwijtraken van onze privacy', 'de bodemloze put Griekenland' en 'Brussel'. De miljardensteun aan Griekenland zal in aanmerking komen 'voor opname als het wereldrecord met-goed-geld-naar-kwaad-geld-smijten', aldus Blokker.

Positief was Blokker echter ook. Naast het laten bezorgen van de Post door PostNL in plaats van door een tieëntieër (die ook nog een 'sure we can' riep zonder ons ooit uit te leggen wat dan precies), gaf hij 'van harte applaus' voor het lik-op-stukbeleid bij winkeldiefstal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden