Jaakke haalt einde marathon niet

Ajaxvoorzitter John Jaakke stapt op zodra er een nieuw bestuur is. De ledenraad heeft zijn vertrek afgedwongen.In 2003 werd John Coenraad Jaakke (3 juli 1954, Hilversum) benoemd tot voorzitter van Ajax. ''Mijn hart lag al bij deze club. Als u wilt, krijgt u mijn hoofd erbij,'' sprak Jaakke de ledenraad destijds toe. Diezelfde ledenraad zette hem gisteren indirect op een zijspoor.

Jaakke stapte vijf jaar geleden als een grote onbekende de voetbalwereld in. Ajax was niet in staat in eigen geledingen een opvolger te vinden voor de afgezwaaide Michael van Praag. Jaakke, advocaat van beroep en zoon van een bloemist te Bussum, stelde zichzelf ten doel om 'bruggen te bouwen' bij de club. Hij heeft daarin gefaald.

De club verloor de afgelopen jaren tal van kopstukken in de organisatie, van de trainers Ronald Koeman, Marco van Basten, John van 't Schip, Danny Blind en Henk ten Cate, tot technisch directeur Louis van Gaal. En van algemeen directeur Arie van Eijden tot de commissarissen Hein Blocks en Klaas Nuninga.

Een 'natuurlijke leider' wordt Jaakke genoemd. Een man met charisma - zijn lengte van bijna twee meter werkt natuurlijk ook niet tegen - energiek, een netwerker, humoristisch. Maar ook: ambitieus, gehecht aan het pluche, en een 'overlever'.

Dat laatste was veel supporters een doorn in het oog. Vooral na het ontslag van trainer Danny Blind (mei 2006) lag de voorzitter zwaar onder vuur. Korte tijd later moest de ledenraad van Ajax beslissen over de herbenoeming van Jaakke. De vergadering verliep tumultueus, maar de preses werd voor drie jaar herkozen.

De kritiek op Jaakke in het rapport van de commissie-Coronel komt erop neer dat hij zich als voorzitter van de raad van commissarissen te veel bemoeide met het beleid van de directie.

Stuitend was de poging om de hevig bekritiseerde algemeen directeur Maarten Fontein, door Jaakke zelf binnengehaald, zaterdag weg te sturen, nog vóór het rapport van de commissie-Coronel met de ledenraad was besproken.

''Ik ben in 2003 benoemd met een bedoeling: er moet een frisse wind door Ajax,'' zei Jaakke in mei 2006. ''Het is moeilijk in percentages aan te geven hoe ver ik ben. Ik zeg altijd: ik ben geen sprinter maar een marathonloper.''

De finishlijn heeft hij echter niet gehaald. Gisteravond kwam hij de man met de hamer tegen. Ajax kiest een nieuw bestuursmodel en het huidige bestuur treedt terug zodra dat nieuwe model van kracht wordt. Dat zal voor het einde van dit seizoen het geval zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden