Schuim

'Ja maar papa, waarom heb ik geen bier?'

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: zevende bier voor Kika.

Hans van der Beek
Kim, Roos, Peter en Mikkie van der Arend. Vader Peter laat jaarlijks een bier brouwen, waarvan de hele omzet naar Kika gaat Beeld Schuim
Kim, Roos, Peter en Mikkie van der Arend. Vader Peter laat jaarlijks een bier brouwen, waarvan de hele omzet naar Kika gaatBeeld Schuim

Of ik een biertje wil. Dat lijkt me wel, ik ben hier voor de goede zaak.

Een 'Mikkie = in to Melon', die speciaal is gebrouwen voor de stichting Kinderen Kankervrij, beter bekend als Kika, krijg ik nog niet natuurlijk. Die wordt zometeen pas gepresenteerd. Maar wat dan?

Wie weleens in één van de vier ­cafés van Peter van der Arend was, waaronder Arendsnest en de BeerTemple, weet dat je op een menukaart aan zijn wand makkelijk de weg kunt kwijtraken, ook voor de allereerste slok.

Neem ik een Hazy Dreamer, Commissaris Rex, Brett Peat Daydream of toch een Maverick meets Yuzu? Ik vraag Van der Arend beleefd om er eentje voor mij te kiezen, wel een blonde graag. Ik ken zijn voorkeur voor Amerikaans gebrouwen spul.

Ik krijg een vers getapte Northern Farm Eagle. Smaakt prima, zeker in subtiele combinatie met een bitterbal.

In 2011 werd dochter Mikkie geboren en Van der Arend wilde een nieuw bier uitdelen, maar niet gratis, zoals bij zijn oudste dochter. Hij liet 750 liter 'Mikkie's bier' brouwen en gaf de opbrengst aan Kika. Het werd een jaarlijkse traditie, die elk jaar meer geld opbracht.

Na een aantal jaar zei zijn oudste dochter: "Ja maar papa, waarom heb ik geen bier?" Dat werd 'Roos = boos'. En afgelopen jaar 'Roos = B(l)ack'.

Volgend jaar is zij weer aan de beurt. Maar eerst 'Mikkie = In to Melon', een American Pale Ale die is rondgepompt in meloenpulp, voor die extra frisse smaak.

De presentatie wordt verzorgd door Tim de Vos, oud-medewerker en tegenwoordig Vlaams kampioen close-up goochelen. Hij vraagt wie zijn portemonnee bij zich heeft.

Ja daahaag, dat moet je nooit tegen een goochelaar zeggen natuurlijk. Toby trapt erin en nog geen anderhalve minuut later is hij blut.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Zes mensen worden aangewezen om te gaan staan en natuurlijk ben ik ook de sjaak. We moeten een kaart in gedachten houden en De Vos wil weten of we aan rood of zwart denken, en aan een hoge kaart, middel, of een lage. Ik vertel hem dat ik me vooral concentreer op de hand op mijn portemonnee.

Gevat: "Ik had al gekeken, er zit niks in."

Eén van ons zessen koos klaveren boer en die kaart zit, met handtekeningen van Mikkie en Roos en al, ín het eerste gebrouwen flesje Kika-bier.

Applaus.

Deze editie levert 7400 euro op, en dat brengt het totaal van zeven jaar Kika-bieren op dik 50.000 euro. Je kunt er alleen maar de grootst mogelijke sympathie voor hebben.

Van der Arend: "En nu tappen, die hap."

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat zevende bier voor Kika
Waar ‘cause Beer loves Food, Lange Leidsedwarsstraat
Wie Peter, Mikkie en Roos van der Arend, Timothy Wareman, Frits Hirschstein, Rien Schimmel, Bob van Dijk
Wanneer maandag 4 december, 16.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ****
Hans had ruiten drie

Gastheer en goochelaar Tim de Vos verruilde de horeca voor een bestaan als artiest Beeld Schuim
Gastheer en goochelaar Tim de Vos verruilde de horeca voor een bestaan als artiestBeeld Schuim
Sous-chef Jesse Oudejans en chef Timothy Wareman, brouwer van de Kika-bieren Beeld Schuim
Sous-chef Jesse Oudejans en chef Timothy Wareman, brouwer van de Kika-bierenBeeld Schuim
Zelfstandig ondernemers Hans en Martha Wareman, meteen ook de ouders van Timothy, en hoogste bieder op het eerste flesje, 400 euro. Goed, en een tafeltje voor zes Beeld Schuim
Zelfstandig ondernemers Hans en Martha Wareman, meteen ook de ouders van Timothy, en hoogste bieder op het eerste flesje, 400 euro. Goed, en een tafeltje voor zesBeeld Schuim
Ontwerper Bob van Dijk, ook van het etiket en de T-shirts, en leverancier Toby Raamsveld (Melgers ­Dranken) Beeld Schuim
Ontwerper Bob van Dijk, ook van het etiket en de T-shirts, en leverancier Toby Raamsveld (Melgers ­Dranken)Beeld Schuim
Frits Hirschstein en Rien Schimmel van Kika: 'We ­accepteren niet elke bijdrage, maar dit geeft een warm ­gevoel.' Ook met Diana van Dijk, met gegrilde meloen Beeld Schuim
Frits Hirschstein en Rien Schimmel van Kika: 'We ­accepteren niet elke bijdrage, maar dit geeft een warm ­gevoel.' Ook met Diana van Dijk, met gegrilde meloenBeeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden