Review

J. Sibelius - Violin concerto Zimmermann ****

Weinig stukken hebben bij Jean Sibelius voor zo veel compositorisch vuur gezorgd als zijn vioolconcert. Begin 1904 werd hij in zijn werkkamer bijna gek van de hoeveelheid melodische invallen die door zijn hoofd spookten. De eerste versie van het stuk, dat zou uitgroeien tot het zo'n beetje het vaakst uitgevoerde vioolconcert van allemaal, barstte bijna uit zijn voegen van de ideeën, die ook nog bijna allemaal een absurde virtuositeit van de violist verlangden. Met de iets teruggesnoeide tweede versie zou hij de wereldpodia veroveren.

Het concert is sindsdien veelvuldig opgenomen, maar deze nieuwe opname van de geweldige Duitse violist Frank Peter Zimmermann springt eruit. Komt dat misschien deels doordat hij zich liet bijstaan door het Helsinki Philharmonisch Orkest en zijn chef Jan Storgårds, een voor honderd procent Fins team van begeleiders, dat de muziek van hun grote landgenoot Sibelius ádemt?

Hoe dan ook, de uitvoering is indrukwekkend in zijn noblesse. Zimmermanns verhalend vermogen is iets bijzonders. En de twee toegiften, de symfonische gedichten De bard en De houtnymf, zijn interessant omdat het eerste uitvoeringen uit de nieuwe kritische Sibelius Editie betreft. Ook dit spelen de Finnen prachtig. (ERIK VOERMANS)
(Ondine)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden