J.P. Coenschool verandert naam om koloniaal verleden

De J.P. Coenschool in de Indische Buurt, vernoemd naar de omstreden zeventiende eeuwse koloniale regent, kondigt een naamswijziging aan. 'De naam past absoluut niet meer bij ons.'

Tom Kieft
De J.P. Coenschool in Oost. Beeld Streetview
De J.P. Coenschool in Oost.Beeld Streetview

"Geschiedenis is iets moois," zegt directeur Sylvie van den Akker. Daar bestaat voor haar geen misverstand over. Maar hier weegt de lading die de naam Jan Pieterszoon Coen met zich meedraagt zwaarder.

De referentie naar de zeventiende-eeuwse generaal van de Vereenigde Oostindische Compagnie, die bekend staat om zijn medogenloosheid en verantwoordelijk wordt gesteld voor de dood van 15.000 Indonesiërs, is volgens haar onverenigbaar met de waarden van de school.

"Het past absoluut niet meer bij onze waarden als school," zegt Van den Akker. "We zijn een vreedzame multiculturele basisschool. Wij willen dat ook uitstralen."

Ongemakkelijk gevoel
Het plan komt niet zomaar uit de lucht vallen. Al jaren zorgde de naam voor een ongemakkelijk gevoel bij medewerkers van de school. Docenten en leraren maakten hun ongenoegen met de naam kenbaar.

"We verbasterden de naam al jaren. Officieus noemde het personeel de school dikwijls al de 'Coenschool' en werden de initialen achterwege gelaten. Of we zeiden dat Coen refereerde naar een jongetje, niet naar de historische persoon."

Unesco-scholennetwerk
Uiteindelijk was de deelname aan het Unesco-scholennetwerk vorig jaar aanleiding nu echt met het verleden te breken. "Unesco staat voor vrede, wereldburgerschap, mensenrechten, intercultureel leren, duurzaamheid. Verandering van de naam past bij die waarden."

Volgens Van den Akker staat de voltallige staf achter het plan. De basisschool heeft de afgelopen tijd een enquête opgesteld met nieuwe mogelijke namen. De resultaten hiervan moeten nog worden verwerkt, en daaruit moet uiteindelijk blijken wat de nieuwe naam van de school wordt.

Het streven is dat de school het volgende schooljaar met een nieuwe naam begint.

Lees ook: Ondanks dubieuze reputatie mag J.P. Coen zijn tunnel houden en: Ook Nederland worstelt met omstreden historische figuren

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden