Ivo Opstelten leidt procedure RvS: benoeming in december

Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, gaat de procedure leiden voor de benoeming van de nieuwe vice-voorzitter van de Raad van State, ook wel de 'onderkoning' van Nederland genoemd. Volgende week begint de procedure. Premier Rutte benadrukte vandaag dat minister Donner niet dé kandidaat van het kabinet is.

Redactie
Ivo Opstelten. Beeld ANP
Ivo Opstelten.Beeld ANP

Het overdragen van het leiden van de procedure staat vandaag in de Staatscourant. Normaal gesproken leidt de minister van Binnenlandse Zaken dit proces. Dat dit nu niet zo is, zou erop kunnen wijzen dat de huidige minister van Binnenlandse Zaken, Donner, zelf kandidaat is. Premier Rutte wilde dit tijdens zijn wekelijkse persconferentie echter niet bevestigen.

Donner wordt al maanden genoemd als de opvolger van de huidige vice-voorzitter, Herman Tjeenk Willink. Die legt de functie neer zoals de wet voorschrijft als hij 70 wordt, in januari 2012.

Het is nog niet bekend waarom nu wordt afgeweken van de gebruikelijke gang van zaken. Minister Opstelten verwees daarvoor naar de persconferentie die premier Rutte vanmiddag geeft. Daarin verwees Rutte naar het feit dat hij vandaag één jaar aan het roer staat. Rutte begon door kort in te gaan op hoe hij het afgelopen jaar heeft ervaren.

Aan het einde van de persconferentie kwam hij op de nieuwe vice-president van de Raad van State. 'Gezien zijn leeftijd is een eigen kandidatuur niet waarschijnlijk. Zittende bewindslieden zouden nu ook in aanmerking voor kunnen komen en daar willen we geen belemmeringen voor opwerpen.'

Rutte wilde niet ingaan op vragen of dit de kandidatuur vrijmaakt voor minister Donner. 'Het is bedoeld deze optie voor alle ministers, behalve Opstelten open te houden.' De premier gaf aan de procedure tot nu toe 'zorgvuldig' te vinden en zich niet te willen laten afleiden door 'speculaties in de pers'. De premier verwacht in december een nieuwe vice-president te benoemen.

Piet Hein Donner Beeld ANP
Piet Hein DonnerBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden