Ivf-zwangerschap kost 10.250 euro

NIJMEGEN - Een zwangerschap die tot stand is gekomen door ivf of icsi (injecteren van een zaadcel in een eicel) kost gemiddeld 10.250 euro aan medisch handelen. Eén ivf-behandeling inclusief medicijnenkost ongeveer 2500 euro, maar nog geen kwart van de behandelde vrouwen is na de eerste poging al zwanger.

Dat heeft ivf-arts Bea Lintsen van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen berekend voor haar proefschrift, waarop zij volgende week promoveert. Lintsen becijferde de kosten van rond de 70.000 geslaagde zwangerschappen, die sinds de introductie van ivf in Nederland in 1983 tot stand zijn gekomen.

Over de kosten van kunstmatige bevruchting is al jaren veel te doen in de politiek. De meeste verzekeraars vergoeden drie pogingen, maar tot nu toe bestond geen algemeen aanvaard gemiddeld kostenplaatje, terwijl de kosten per kliniek ook nog eens uiteen kunnen lopen.

Verschillen

Volgens Lintsen is 45 procent van de behandelde vrouwen binnen een jaar nadat zij met ivf of icsi begonnen zwanger of zelfs al bevallen. Maar, aldus de wetenschapper, er zijn nog niet nader te verklaren verschillen tussen de diverse behandelcentra. Om daar een goed beeld van te krijgen, zouden de centra van alle paren ook gegevens als levensstijl, overgewicht of rookgedrag moeten bijhouden.

Paren die niet vanzelf een kind kunnen krijgen, komen na gemiddeld 3,5 jaar in aanmerking voor kunstmatige bevruchting. De kans dat deze paren terwijl ze op de wachtlijst staan voor een behandeling spontaan alsnog in verwachting raken, is gemiddeld 9 procent, stelt Lintsen. Zij vindt dat percentage te laag om uitstel van behandeling standaard aan te bevelen. (ANP)

Biopsie van een cel uit een achtcellig embryo op de IVF-afdeling van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM). ANP Beeld
Biopsie van een cel uit een achtcellig embryo op de IVF-afdeling van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM). ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden