Ivens: Universiteiten dragen bij aan kamernood

De Amsterdamse universiteiten ­verergeren de woningnood onder studenten door het aantal buitenlandse studenten fors te verhogen, vindt wethouder Laurens Ivens (SP).

Ruben Koops
null Beeld ANP
Beeld ANP

"Universiteiten moeten zich afvragen waarom zij de sluizen openzetten voor nieuwe studenten. Er lijkt een ­situatie te ontstaan waarbij internationale en Nederlandse studenten tegen elkaar uitgespeeld worden," zegt wethouder Laurens Ivens van Wonen.

Maandag, als de introductieweek begint, start Ivens een grootschalige campagne om studenten te wijzen op hun rechten. Want juist de relatief kleine studentenwoningen, tot ruwweg 25 vierkante meter, worden nog goed beschermd door het punten­stelsel.

Veel rechten
Studenten hebben dus vergeleken met andere groepen op de woningmarkt veel rechten, en een kans om hun dure huur te verlagen, mits ze er zelf achteraan gaan.

Ivens is verbolgen over de kritiek die hij eerder kreeg van onderwijsinstellingen, dat de gemeente te weinig zou doen om de kamernood te verlichten.

Tussen 2014 en 2018 verrijzen 8000 studentenkamers, is de afspraak. Maar ondertussen groeit het aantal studenten door. De Amsterdamse universiteiten hebben de ambitie om een derde van hun 100.000 studenten uit het buitenland te laten komen

"Je ziet veel nieuwe complexen verrijzen, maar vaak worden die exclusief gebouwd voor internationale studenten. Ze worden namelijk gemeubileerd verhuurd, op die manier kan de eigenaar nog meer marge pakken," aldus Ivens.

Prooi voor huisjesmelkers
"De universiteiten doen hier ook aan mee. Mij is verteld dat zij veel meer winst maken op een internationale student vergeleken met Nederlandse studenten. Maar dat mag natuurlijk geen prikkel zijn om studenten aan te nemen."

Volgens Ivens zouden universiteiten bij de jaarlijkse werving meer rekening moeten houden met de beschikbare woonruimte in de stad. "Er staan nog meer universiteiten in dit land, stuur ze door naar Leiden of Rotterdam. Maar lok ze niet met een mooie boodschap hierheen zonder hen voor te bereiden op de krapte."

Volgens Ivens zijn juist internationale studenten een prooi voor huisjesmelkers. Zijn campagne richt zich op de hele studentengemeenschap, die hulp kunnen inroepen via huurdersorganisatie !Woon. "Het kan niet alleen een huurverlaging opleveren, maar als iedereen het doet is het ook een statement dat die torenhoge ­huren niet geaccepteerd worden."

Lees ook: Ook voor buitenlandse student zijn er veel te weinig kamers

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden