Plus

Ivar en Floris zeilen de wereld rond voor het klimaat

Ivar Smits (42) en Floris van Hees (38) voeren een jaar geleden weg uit Amsterdam. Ze zeilen de wereld rond op zoek naar duurzame oplossingen voor mens en planeet.

Sabine Hinrichs
Ivar Smits (l) en Floris van Hees. 'Dat het duurzaam anders kan, willen wij laten zien.' Beeld Privéarchief
Ivar Smits (l) en Floris van Hees. 'Dat het duurzaam anders kan, willen wij laten zien.'Beeld Privéarchief

Een jaar zijn ze nu onderweg. Een jaar waarin ze vijf ­geboortes en enkele bruiloften in hun omgeving hebben gemist. Maar heimwee hebben ze niet. Op 13 juni vorig jaar verlieten Ivar Smits en Floris van Hees met hun zeilschip de Lucipara 2 de Sixhaven in Amsterdam. Het begin van een reis rond de wereld op zoek naar duurzame projecten.

De wereld zit in een crisis, wordt gezegd, maar er zijn ook veel mensen bezig met oplossingen. Met verandering. Die mensen willen Smits en Van Hees bezoeken. Van hun reis en ontmoetingen doen ze verslag op hun website sailorsforsustainability.nl. Doel: voorbeelden geven van die duurzame veranderingen.

Werk met een missie
Smits, voorheen werkzaam bij het duurzaamheidsteam van AkzoNobel, en advocaat Van Hees richten zich in hun tocht op negen onderwerpen, waaronder klimaat, transport en energie. Maar net zo goed op voeding, gemeenschappen en economie.

"We maken ons oprecht zorgen om bijvoorbeeld de klimaatverandering, de ontbossing en de ongelijkheid in de wereld. Het kan anders. Dat gebeurt al op heel veel plekken en dat willen wij laten zien," aldus Smits. Zoals de eerste verpakkingsvrije winkel van Duitsland. Dat was hun eerste duurzame stop.

Na Duitsland bezochten ze Denemarken en de rest van Noord-Europa. Nu zitten ze al een aantal maanden in het Middellandse Zeegebied, waar ze onder andere in een Portugese haven een ontmoeting hadden met de kapitein van een volledig CO2-neutraal transportschip.

Later dit jaar zullen ze naar Marokko vertrekken. Begin volgend jaar hopen ze dan de oversteek naar Zuid-Amerika te maken. Naar Brazilië, Chili, Patagonië en dan de Stille Oceaan over naar Australië. Via Afrika en Amerika willen ze dan over een aantal jaren weer in Amsterdam zijn.

De wereld rondzeilen was Smits' jongensdroom. Hij zat als vierjarige al op het water en heeft meer dan twintig jaar ervaring als zeilinstructeur. Hij leerde Van Hees vijf jaar geleden kennen via een gezamenlijke vriend.

"Bij elke vakantiebestemming gaf Ivar aan dat we er ook heen konden zeilen. Langzaamaan raakte ik overtuigd van het idee dat de wereld rondzeilen mogelijk was. Een boot hadden we al, alleen ik moest nog een beetje beter leren zeilen," zegt Van Hees. Hij lacht.

Crowdfunding
De wereld rondzeilen was echter op den duur niet meer genoeg. Smits raakte door zijn veelvuldige verblijf op het water al jong geïnteresseerd in de natuur en het klimaat. Van Hees groeide op in Zwitserland en vermoedt dat hij daardoor 'nogal groen is ingesteld'.

Ook in hun werkende leven zijn ze altijd bezig geweest met de toestand van de aarde en haar bewoners. "We wilden onze reis een inhoudelijk thema geven. Dat is duurzaamheid geworden. Er is al een natuurlijk soort koppeling, doordat zeilen een duurzame manier van reizen is," zegt Smits.

Ze reizen dan ook zo duurzaam mogelijk: varend op de wind, zonder motor. "We hebben er wel een, puur voor de veiligheid en om te kunnen manoeuvreren in een haven, maar we gebruiken hem zo min mogelijk."

Ook aan land proberen ze dat door te voeren en eten ze vooral lokale en biologische producten. En ze zijn zo ­zuinig mogelijk. De reis betalen ze zelf, geholpen door sponsors. Het verkopen van hun verhalen brengt niet genoeg op; daarom is er een crowdfundingsplatform voor ­donaties.

Duurzame iniatieven
Ze bezochten zo al twintig duurzame projecten en initiatieven. Favoriet tot nu toe: Chris Dews, directeur van Greenheart Ibiza en de oprichter van Casita Verde, centrum voor ecotoerisme en educatie. Van Hees: "Alles wat daar gebeurt aan duurzaamheid is terug te leiden tot Chris. Hij is al twintig jaar bezig met een ecofarm om te laten zien dat het anders kan. Met zon en wind en lokaal geteelde producten. Dat gebeurt gek genoeg op Ibiza niet."

Smits: "Hij is een Britse duizendpoot, met veel humor en een tomeloze energie, die iedereen kent en ook de politiek weet te bewegen." Met een groen hart aan een ketting om zijn nek. Omdat iedereen dat volgens hem heeft, dat hart hoeft alleen maar te worden aangesproken. En laat dat nu precies zijn wat het stel wil doen.

In hun zeilreis is er soms tijd voor andere dingen; een snorkelpauze, brood bakken. Smits en Van Hees zijn verder druk met het schrijven van de nieuwsbrief en het ­beheren van diverse socialemedia-accounts.

Ze krijgen veel reacties, ook kritische. "Daar zijn we erg blij mee. We worden serieus genomen," zegt Smits.

De komende jaren hopen ze steeds meer mensen te ­bereiken - ook buiten hun 'filterbubbel' en vriendenkring. Ze zijn het meest benieuwd naar Patagonië en verheugen zich op de vrienden en familieleden die nog zullen langskomen. Want Smits en Van Hees zijn nog wel even onderweg. Naar weer een verhaal dat de wereld kan veranderen.

null Beeld Privéarchief
Beeld Privéarchief
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden