Update

Italië versnelt bezuinigingen; mogelijk extra G7-top

Italië gaat de uitvoering van een pakket bezuinigingsmaatregelen versnellen. Het begrotingstekort van de Italiaanse overheid zou hierdoor al in 2013 moeten zijn weggewerkt.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

'Wij denken dat het opportuun is om de maatregelen te versnellen om een budgettaire balans vroeg in 2013 te bereiken in plaats van in 2014', aldus Berlusconi vrijdagavond tijdens een persconferentie.

De hervormingen hebben onder meer betrekking op de arbeidsmarkt. Deze werden door Tremonti als fundamenteel aangemerkt. De regering wil hierover overeenstemming bereiken met sociale partners.

Verder gaat Italië het principe van een begrotingsevenwicht opnemen in de grondwet. Tremonti zei dat het Italiaanse parlement hier volgende week mee aan de slag gaat.

Volgens bronnen is de Europese Centrale Bank (ECB) nu bereid de markt voor Italiaanse staatsobligaties te ondersteunen met aankopen. De ECB eiste dan wel dat de Italiaanse regering de economische hervormingen versneld doorvoert, zoals het nu dus heeft aangekondigd.

Spoedbijeenkomst
Italië en Frankrijk willen een spoedbijeenkomst van de ministers van Financiën van de G7-landen, de groep van zeven rijkste economieën ter wereld, om te praten over de Europese schuldencrisis. Dat zei de Berlusconi vandaag na een gesprek met de Franse president Nicolas Sarkozy.

Volgens Berlusconi wordt de bijeenkomst 'binnen enkele dagen gehouden'. De Italiaanse premier benadrukte dat de huidige situatie erg moeilijk is en dat een gecoördineerde aanpak nodig is. 'We moeten erkennen dat er sprake is van een wereldwijde financiële crisis die alle landen aangaat.'

Obama
De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdagavond met bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en president Nicolas Sarkozy van Frankrijk gesproken over de crisis in de eurozone. Volgens het Witte Huis heeft Obama beide leiders geprezen om hun 'voortdurende leiderschap bij het aanpakken van de uitdagingen waarmee de economie van Europa wordt geconfronteerd'.

Onder druk
De afgelopen anderhalve week is de waarde van Italiaanse en Spaanse staatsleningen flink onder druk komen te staan. Dit heeft geleid tot angst voor een escalatie van de Europese schuldencrisis.


null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
De Europese Centrale Bank in Frankfurt. Beeld afp
De Europese Centrale Bank in Frankfurt.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden