Italië pakt belastingontduiking multinationals aan

Het Italiaanse parlement heeft maandag een wetsvoorstel goedgekeurd, waarmee het land de belastingontduiking door grote internationaal opererende bedrijven wil tegengaan. Het voorstel houdt in dat internetbedrijven verplicht worden om advertenties te verkopen van lokaal geregistreerde bedrijven, in plaats van ondernemingen die gevestigd zijn in belastingparadijzen als Luxemburg, Ierland en Bermuda.

Dit jaar kwamen verscheidene grote bedrijven als Google, Starbucks, Amazon en Ikea onder vuur te liggen omdat zij hun winsten wegsluizen naar landen met lage belastingtarieven en geen taks betalen in de meeste landen waar ze actief zijn. Beeld AFP
Dit jaar kwamen verscheidene grote bedrijven als Google, Starbucks, Amazon en Ikea onder vuur te liggen omdat zij hun winsten wegsluizen naar landen met lage belastingtarieven en geen taks betalen in de meeste landen waar ze actief zijn.Beeld AFP

Dit jaar kwamen verscheidene grote bedrijven als Google, Starbucks, Amazon en Ikea onder vuur te liggen omdat zij hun winsten wegsluizen naar landen met lage belastingtarieven en geen taks betalen in de meeste landen waar ze actief zijn. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) riep in de zomer op de belastingregels aan te scherpen en Italië is het eerste land dat met een voorstel op dat gebied is gekomen.

Juristen betwijfelen echter of de Italiaanse wet wel in overeenstemming is met Europese wetgeving. De verwachting is dat het plan dan ook snel sneuvelt als het wordt aangevochten. Volgens Europese regels hoeven bedrijven namelijk maar in één land van de Europese Unie belasting af te dragen. De OESO werkt zelf aan een plan om dit probleem op te lossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden