Italië opnieuw naar EU-hof om EMA-vestiging in Amsterdam

De Italiaanse regering stapt opnieuw naar het Europees Hof van Justitie vanwege de vestiging van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.

ANP
De bouwlocatie aan de Zuidas waar een kantoor voor het geneesmiddelenbureau Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) wordt gebouwd. De nieuwbouw is waarschijnlijk in november 2019 klaar. Beeld ANP
De bouwlocatie aan de Zuidas waar een kantoor voor het geneesmiddelenbureau Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) wordt gebouwd. De nieuwbouw is waarschijnlijk in november 2019 klaar.Beeld ANP

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome bekendgemaakt en wordt bevestigd door een woordvoerder van het Hof.

Rome eist de nietigverklaring van een recente verordening die de zetel van het EU-agentschap in Amsterdam juridisch vastlegt. Het EMA moet vanwege de brexit weg uit het Verenigd Koninkrijk.

Loting
Na drie stemrondes en een loting kreeg Amsterdam eind 2017 de voorkeur boven Milaan. De Italiaanse stad en de regering zijn het niet eens met de hele gang van zaken en hebben al twee zaken aangespannen bij het Hof.

Die zijn nog in behandeling maar de rechters bepaalden vorig jaar dat de verhuizing van Londen naar Amsterdam niet hoeft te worden opgeschort in afwachting van de definitieve uitspraak.

De eerste van de 850 EMA-medewerkers hebben zich al in Nederland gevestigd. Het bureau, dat de kwaliteit en veiligheid van medicijnen bewaakt, heeft vorige maand de sleutel gekregen van het tijdelijke onderkomen in Sloterdijk tot een nieuw gebouw op de Amsterdamse Zuidas klaar is.

Zie ook: EMA-gebouw bereikt hoogste punt en Verhuizing naar Amsterdam kost EMA 18 miljoen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden