Italië in ban moordproces

In de Italiaanse media is een enorme hype ontstaan rond Amanda Knox (foto), die wordt afgeschilderd als 'een meisje mooi als een engel', maar die mogelijk van de duivel is bezeten. Foto EPA/Pietro Crocchioni Beeld
In de Italiaanse media is een enorme hype ontstaan rond Amanda Knox (foto), die wordt afgeschilderd als 'een meisje mooi als een engel', maar die mogelijk van de duivel is bezeten. Foto EPA/Pietro Crocchioni

Dertien maanden leeft Italië al met 'het delict van Perugia'. Vandaag begon in de oude Italiaanse stad het proces.

Het proces moet antwoord moet geven op de vraag of een moooie Amerikaanse studente haar Engelse kamergenote heeft vermoord met hulp van haar Italiaanse vriendje en een Afrikaan.

De halve wereldpers lijkt present in het centrum van de wondermooie middeleeuwse provinciestad, hooggelegen in het groen van de regio Umbrië. De Britse media zijn er en natuurlijk en alle Amerikaanse 'networks'.

Terwijl de Italianen gefascineerd blijven door alle mysteries die de dood omgeven van de destijds 21-jarige Britse Meredith Kercher, zijn de Amerikanen vooral verontwaardigd over hoe 'hun' Amanda Knox wordt behandeld.

De ouders van de 21-jarige studente uit Seattle klagen, maar ook The New York Times schreef geschokt te zijn door de 'traagheid van de Italiaanse justitie', 'het constante lekken' en 'het vasthouden van verdachten die nog niet veroordeeld zijn'.

Wat gebeurde er op de avond van 2 november 2007? De politie trof Meredith Kercher half ontkleed en met diepe snijwonden in haar hals aan in het kleine studentenhuis dat de Engelse met Amanda Knox deelde.

Van een inbraak kon volgens justitie geen sprake zijn: het glas van het raam dat dat moest suggereren was van binnenuit kapot geslagen. Meredith kende haar moordenaars en heeft hen binnengelaten. Of ze hadden zelf de sleutel.

Amanda Knox en haar vriendje Raffaele Sollecito, een 24-jarige inmiddels in de gevangenis afgestudeerde informaticastudent, werden snel gearresteerd, net als een Congolese bareigenaar. Amanda en Raffaele schoven de schuld op de Congolees, die echter na een paar weken een ijzeren alibi kreeg van een Zwitserse professor en vrijkwam. Later zou Rudy Hermann Guede (30) uit Ivoorkust worden gearresteerd en beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord.

De Amerikaanse, die zich op haar website presenteerde als eeen levensgenieter, legde tegenstrijdige verklaringen af. Eerst zei ze in het huis te zijn geweest en het geschreeuw van Meredith te hebben gehoord. Later verklaarde ze de hele nacht bij Raffaele te zijn geweest. Drugs zouden haar waarneming hebben vertroebeld.

In de Italiaanse media is een enorme hype ontstaan rond Amanda, die wordt afgeschilderd als 'een meisje mooi als een engel', maar die mogelijk van de duivel is bezeten. In de gevangenis heeft ze meegedaan aan de opnamen van een film, De Laatste Stad, waarin zij een gedetineerde speelt die ervan droomt te ontsnappen.

De opnamen kwamen snel naar buiten en verhoogden Knox' sterstatus. Bij een peiling van een Italiaanse omroep voor de 'vrouw van het jaar' kwam Amanda vorige maand op de vierde plaats, na persoonlijkheden als Carla Bruni en Ingrid Betancourt.

Haar vriend Raffaele leek de knappe modelzoon van rijke ouders, maar zijn messenhobby bleek tegen hem te pleiten. Met één van die messen zou Meredith zijn bedreigd en uiteindelijk vermoord toen ze niet mee wilde doen aan een satanisch getint seksfeestje met Amanda, Raffaele en Rudy. Op het lemmet van het mes zijn dna-sporen van Meredith gevonden en op het heft sporen van Amanda. Op de bh van Meredith vonden de onderzoekers dna van Raffaele.

De advocaten van Amanda en Raffaele kraken de manier waarop het bewijs is verzameld en houden het erop dat ze onschuldig zijn. Ze wijzen Guede aan als de schuldige, die Meredith zou hebben vermoord bij een inbraakpoging. Guede ontkent, maar is de enige die heeft toegegeven die avond in het huis te zijn geweest. Hij heeft rijkelijk laat verteld het jonge stel te hebben gezien en heeft hen nu beschuldigd.

Op zijn verzoek werd op Rudy snelrecht toegepast, met als uitkomst dertig jaar celstraf. Staat dat ook Amanda en Raffaele te wachten? Uitspraak in juli. (GPD, AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden