Italië en Spanje verbieden 'shorten' banken

De Italiaanse toezichthouder op de financiële markten Consob heeft vandaag met onmiddellijke ingang een verbod op zogeheten short-selling van aandelen in banken en verzekeraars heringevoerd. Kort daarop maakte de Spaanse toezichthouder bekend die speculatie op koersdalingen van alle Spaanse aandelen te verbieden.

Consob stelde maandag dat het verbod geldt tot 27 juli. Het besluit om het verbod opnieuw in te stellen, is het gevolg van 'recente trends op de aandelenmarkten'. Waarschijnlijk doelt de toezichthouder daarmee op de forse verliezen die banken en verzekeraars afgelopen vrijdag en ook maandag leden op de aandelenbeurs in Milaan.

De Spaanse toezichthouder Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) voert per direct een verbod in voor de komende 3 maanden. Volgens CNMV kan de 'extreme volatiliteit op de aandelenmarkten de ordelijke werking en ontwikkeling van de financiële stabiliteit verstoren'.

Het besluit van de Spaanse regering had een positief effect op de beurskoersen in Madrid. De toonaangevende IBEX-index maakte een eerder verlies van circa 4 procent grotendeels goed en sloot 1,1 procent in de min. Het deels genationaliseerde Bankia draaide een tussentijds verlies van 7 procent om in een winst van bijna 8 procent. De grote bank BBVA stond ook lange tijd op verlies, maar eindigde de dag met een minieme plus.

De beurs in Milaan sloot met een verlies van 2,8 procent. Eerder op de dag stond ook hier een verlies van circa 4 procent op de borden. De banken Unicredit en Intesa Sanpaola maakten grote tussentijdse koersverliezen daarbij grotendeels goed. Unicredit eindigde nagenoeg vlak. Het aandeel Intesa sloot 1,8 procent lager dan vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden