Update

Italië bereid tot economische hervormingen

De Italiaanse regering is bereid om economische hervormingen door te voeren. Dit zegt de Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti vandaag in het Italiaanse parlement.

ANP/Redactie
De Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti (L) en premier Silvio Berlusconi. Beeld epa
De Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti (L) en premier Silvio Berlusconi.Beeld epa

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft Italië gevraagd een omvangrijk pakket hervormingen door te voeren. Het gaat onder meer om hervorming van de arbeidsmarkt en de liberalisering en privatisering van lokale overheidsdiensten.

Ambtenarenlonen
De ECB zou ook willen dat de ambtenarenlonen worden verlaagd. De minister maakte duidelijk dat het niet zeker is dat de regering dit zal doen.

Italië wil de overheidsbegroting in 2013 in evenwicht hebben gebracht. Dit jaar zal het tekort nog 3,8 procent van het bbp bedragen. Voor 2012 wordt gemikt op een tekort van 1,5 tot 1,7 procent. Ter vergelijking: het Nederlandse begrotingstekort zal dit jaar naar verwachting uitkomen op 3,7 procent.

Staatsleningen
De Italiaanse regering heeft door de onrust op de financiële markten besloten om eerder aangekondigde hervormingen versneld door te voeren.

Vorige week stond de waarde van Italiaanse staatsleningen sterk onder druk. Sinds de ECB begin deze week is begonnen met het opkopen van Italiaanse obligaties, zijn deze weer opgekrabbeld.

'Politiek complot'
Leider Umberto Bossi van de belangrijkste coalitiepartner van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, Lega Nord, veroorzaakte vandaag consternatie door de eisen van de ECB weg te zetten als een politiek complot om de regering omver te werpen. Hij leek hiermee te doelen op de president van de Italiaanse centrale bank en toekomstig ECB-president Mario Draghi, die bekend staat als scherp criticaster van Berlusconi.

Draghi heeft de Italiaanse regering herhaaldelijk opgeroepen meer hervormingen en bezuinigingen door te voeren en zou nu achter de ECB-brief zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden