Italianen en Denen over EMA: 'Wat een aanfluiting!'

Waar maandag op de Zuidas en daarbuiten de vlag uitging om de komst van de European Medicines Agency (EMA), was de stemming in Milaan en Kopenhagen een stuk bedrukter.

De Deense minister van Gezondheidszorg Ellen Trane Nørby en haar collega van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen maandagavond bij de stemming in Brussel. Beeld epa
De Deense minister van Gezondheidszorg Ellen Trane Nørby en haar collega van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen maandagavond bij de stemming in Brussel.Beeld epa

Milaan, Amsterdam en Kopenhagen waren tot aan het laatste moment verwikkeld in een nek-aan-nekrace en hadden drie stemrondes en een loting nodig om Amsterdam als nieuwe thuisstad van EMA aan te wijzen.

En dat is niet minder dan een aanfluiting, vindt de Italiaanse premier Paolo Gentiloni. In een tweet bedankte hij maandagavond iedereen die aan het Milanese bid meewerkte. 'Een solide kandidatuur die het uiteindelijk pas bij loting aflegde.'

'Paradigma'
Dagblad La Repubblica, een van de grootste kranten van Italië, haalt gouverneur Roberto Maroni van de regio Lombardije aan, waaronder Milaan valt. Die bestempelt de uitkomst van maandagavond als het 'paradigma van een Europa dat niet kan kiezen en geen verantwoordelijkheid durft te nemen.'

Maroni noemt ondanks zijn behoorlijk boude uitspraken wel een ander belangrijk punt: het gegeven dat voorafgaand aan de laatste stemronde één land zich terugtrok. Volgens insiders Slowakije. Dat had zich met hoofdstad Bratislava ook gekandideerd en werd lange tijd als een van de favorieten gezien.

Hoe dan ook, daardoor waren er nog 26 landen over die hun stemmen gelijk over Amsterdam en Milaan verdeelden. Waren er 27 stemmers overgebleven, dan was loten niet nodig geweest en had de avond anders kúnnen eindigen.

'Niet normaal'
Ook in Kopenhagen voelt men zich betoeterd, maar dan vooral door buurland Zweden. Dat heeft de Denen 'in de steek gelaten', vindt minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen. Ook Stockholm was in een vroeg stadium kandidaat om de vestiging van EMA over te nemen van Londen. Toen de Zweden afvielen, hadden ze zich achter Kopenhagen moeten scharen, impliceert Samuelsen tegenover The Local.

'Ik ben teleurgesteld in de Zweden. Ze moeten begrijpen dat dit wel wat consequenties heeft voor hoe we samenwerken. Wat hier vandaag is gebeurd is niet normaal.' Hoe Zweden het buurland precies teleurstelde liet Samuelsen in het midden.

Zijn collega Ellen Trane Nørby is iets diplomatieker. 'Ik had graag wat meer Scandinavische solidariteit gezien. Wij zijn immers ook regelmatig achter de Zweedse zaak gaan staan.'

Anoniem
Het stemmen over de nieuwe thuisstad van EMA gebeurde maandagavond in Brussel anoniem. Of Zweden inderdaad niet met Denemarken meewerkte zal vermoedelijk raadselachtig blijven. Of Amsterdam een beetje gemazzeld heeft doordat er nog maar 26 landen meestemden dus ook.

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden