Italiaanse senaat stuurt Berlusconi weg

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi moet zijn Senaatszetel inleveren. Dat is zojuist in de Italiaanse Senaat besloten. Berlusconi is hierdoor niet meer verkiesbaar en kan geen president meer worden. Hij mag nog wel zijn partij blijven leiden.

Silvio Berlusconi is door de senaat per direct weggestuurd. Beeld AFP
Silvio Berlusconi is door de senaat per direct weggestuurd.Beeld AFP

De grote meerderheid van het hogerhuis vindt dat de 77-jarige mediamagnaat met zijn veroordeling voor belastingfraude zijn zetel heeft verbeurd. De rechter verbood Berlusconi de komende zes jaar een openbaar ambt te bekleden.

Een wet uit 2012 schrijft voor dat iemand die tot meer dan twee jaar cel wordt veroordeeld zes jaar lang geen publiek ambt mag bekleden. Berlusconi's veroordeling tot vier jaar cel is al bekrachtigd door het hoogste hof van Italië, wat betekent dat hij niet meer in beroep kan.

Verhit debat
Voorafgaande aan de stemming ging vanaf vanochtend een verhit debat over de uitsluiting van Berlusconi. Vicepremier Angelino Alfano, die zich van zijn mentor heeft afgekeerd, werd een piranha genoemd. Op een gegeven moment moesten kamerbodes tussenbeide komen om een Berlusconi-aanhanger te scheiden van een -tegenstander.

Met het wegsturen komt waarschijnlijk een einde aan de politieke loopbaan van de al jaren omstreden Berlusconi. Zelf ziet hij dat anders: even voor de stemming verkondigde hij leider te blijven van zijn partij. Hij heeft circa 20 jaar lang de Italiaanse politiek gedomineerd. Hij wil 'doorvechten' ondanks zijn celstraf en ondanks de chronisch zwakke economie die het land 'in de jaren Berlusconi' heeft vertoond. In die jaren was er vrijwel geen economische groei, waren er nauwelijks hervormingen en vooral veel schandalen, zoals dat rond Ruby Rubacuori (Ruby Hartendief). Zij was als minderjarige op Berlusconi's seksfeestjes.

6 miljoen stemmen
De jurist en mediamagnaat is volgens schattingen nog steeds goed voor 6 miljoen stemmen en voor 6,75 miljard euro. Veel Italianen vergeven de flamboyante populist Berlusconi vrijwel alles, zeker belastingfraude. Het gecompliceerde en veeleisende belastingstelsel is een van de voornaamste grieven van een Berlusconi-kiezer. Begin dit jaar nog stemde één op de vier kiezers op Berlusconi, die toen ook allang uitgerangeerd leek. Berlusconi stelt het slachtoffer te zijn van duistere praktijken van de belastingen en van rechters. Veel Italianen herkennen daar hun eigen lot in.

De in 1936 geboren Berlusconi begon zijn werkzame leven als entertainer op cruiseschepen. Na de ondergang van de dominante christendemocratische partij (DC) in 1992 stortte zakenmagnaat Berlusconi zich op de DC-erfenis. Hij had een imperium verworven dat kranten, televisie- en radiostations, verzekeraars, voedselbedrijven en projectontwikkelaars omvat. Hij is eigenaar van circa 150 ondernemingen, inclusief de voetbalclub AC MiIan. Met de supporterskreet Forza Italia! (Hup Italië) begon hij een partij.

Begin 1994 werd hij al premier van een coalitiekabinet dat maar 7 maanden duurde. Maar zijn tweede (2001-2006) en derde (2008-2011) kabinet hielden het lang uit. Vanaf 2007 heette zijn centrumrechtse club Volk van de Vrijheid (PdL), maar pas nog heeft hij Forza Italia weer van stal gehaald 'om door te vechten'.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden