Update

Italiaanse Senaat stemt voor bezuinigingsplan

De Italiaanse Senaat heeft de ingrijpende bezuinigingen van de regering van premier Silvio Berlusconi goedgekeurd. De plannen, die de financiën van het land op orde moeten brengen, werden vandaag met 165 stemmen voor en 141 tegen aangenomen.

Redactie
Minister van Financiën Giulio Tremonti luistert naar een debat in de Senaat voordat er gestemd wordt over de bezuinigingen. Beeld REUTERS
Minister van Financiën Giulio Tremonti luistert naar een debat in de Senaat voordat er gestemd wordt over de bezuinigingen.Beeld REUTERS

De bezuinigingsplannen, die voortdurend wijzigingen hebben ondergaan, moeten de komende jaren 54,2 miljard euro opleveren. De maatregelen zijn hard nodig om het vertrouwen van de financiële markten te herwinnen. Het is de bedoeling dat de Italiaanse begroting in 2013 in evenwicht is.

De Italiaanse regering besloot deze zomer onder druk van de financiële markten en de Europese Centrale Bank (ECB) tot het nemen van de maatregelen. Eind juli liep de waarde van Italiaanse staatsleningen hard terug. Dit leidde tot de angst dat Italië, een van de grootste schuldenaren van de wereld, wordt meegesleurd in de Europese schuldencrisis.

Uiteindelijk greep de ECB in. De centrale bank begon met het opkopen van Italiaanse staatsobligaties en steunde zo de markt. Hierna herstelde de waarde van de leningen, hoewel deze de afgelopen dagen weer onder druk is komen te staan.

De Franse Nationale Assemblee stemde vandaag ook over maatregelen om het begrotingstekort terug te dringen. De parlementariërs gingen akkoord met een pakket met bezuinigingen en belastingverhogingen. Ook stemden zij voor een tweede steunpakket voor Griekenland.

Protest
Gisteren gingen tienduizenden mensen in Italië de straat op om te protesteren tegen de ingrijpende bezuinigingen. CGIL-leider Susanna Camusso zei tijdens de protestmars in Rome dat de bezuinigingsmaatregelen 'oneerlijk en onverantwoordelijk' zijn. Volgens haar worden ambtenaren onevenredig hard geraakt.

Vorige week schrapte premier Silvio Berlusconi de voorgenomen belastingverhoging voor hoge inkomens, onder druk van Italiaanse voetballers. Ook de bezuinigingen op de begrotingen van lokale overheden werden teruggebracht. President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank riep Italië in reactie daarop op om alle besparingen gewoon door te voeren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden