Italiaanse rente schiet omhoog na verkiezingen

De rente op Italiaanse staatsobligaties is dinsdagochtend fors gestegen. Beleggers vrezen de economische gevolgen van de politieke impasse die in Italië dreigt te ontstaan na de verkiezingen van de afgelopen dagen.

De huidige Italiaanse premier Mario Monti gisteren tijdens een persconferentie over de verkiezingen. Beeld getty
De huidige Italiaanse premier Mario Monti gisteren tijdens een persconferentie over de verkiezingen.Beeld getty

De rente op 10-jarige Italiaanse obligaties klom dinsdag in de ochtendhandel van 4,5 procent naar 4,8 procent. Dat is het hoogste niveau sinds begin december vorig jaar.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een stijgende rente wijst op een dalende waarde en geeft aan dat het vertrouwen van beleggers in de betreffende leningen afneemt. Het toenemende wantrouwen hangt samen met de uitslag van de Italiaanse parlementsverkiezingen, die geen van de mogelijke coalities een werkbare meerderheid heeft opgeleverd. Dit voedt de onzekerheid over de economische toekomst van het Zuid-Europese land.

Afgelopen jaar wist interim-premier Mario Monti een groot deel van die onzekerheid weg te nemen met economische hervormingen en omvangrijke bezuinigingen. Daardoor daalde de rente op Italiaanse obligaties fors ten opzichte van de piek van ruim 7,2 procent die eind november 2011 in de laatste dagen van het regime van Silvio Berlusconi werd bereikt.

Beleggers zochten hun toevlucht dinsdag als vanouds in obligaties van de sterker geachte eurolanden. De rente op Duitse 10-jaarsobligaties zakte daardoor van 1,56 naar 1,48 procent. De vergelijkbare Nederlandse rente ging van 1,78 naar 1,72 procent. Het rendement op Spaanse obligaties steeg van 5,15 naar 5,25 procent.

De oplopende renteverschillen tussen noordelijke en zuidelijke obligaties zorgen ook voor onrust in Spanje. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Garcia-Margallo liet dinsdag weten 'extreem bezorgd' te zijn over de gevolgen van de Italiaanse verkiezingen voor de rest van de eurozone. 'Dit is een sprong in het duister die niets goeds belooft voor Italië of voor Europa', stelde hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden