Italiaanse president Napolitano afgetreden

President Giorgio Napolitano van Italië is afgetreden. Hij heeft zijn ontslagbrief ondertekend en zal na bijna negen jaar het Quirinaal, het presidentieel paleis, verlaten. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Tot een nieuwe president is gekozen, neemt Senaatsvoorzitter Pietro Grasso de functie van staatshoofd waar.

De Italiaanse president Giorgio Napolitano op 15 februari 2014. Beeld afp
De Italiaanse president Giorgio Napolitano op 15 februari 2014.Beeld afp

De 89 jaar oude Napolitano had al eerder gehint op aftreden. 'Tegen hen die hopen dat ik doorga in mijn ambt, zeg ik simpelweg dat het mijn plicht is de tekenen van moeheid niet te onderschatten', zei Napolitano eind vorig jaar.

Premier Matteo Renzi komt nu de moeilijke taak toe de verkiezing van een opvolger in goede banen te leiden. In 2013 werden de politici het niet eens over een opvolger, waarop Napolitano werd gevraagd voor een tweede ambtstermijn. Met tegenzin stemde hij daarmee in.

De presidenten van Italië worden gekozen door een verenigde vergadering van Kamer van Afgevaardigden, Senaat en regiovertegenwoordigers. In de Italiaanse pers worden onder anderen oud-premiers Romano Prodi en Mario Monti getipt als opvolger. De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, heeft deze maand laten weten geen trek te hebben in een terugkeer naar de Italiaanse politiek.

Napolitano razend populair

Niemand is zo lang president van Italië geweest als Napolitano: ruim 8,5 jaar. Hij werd in 2006 als eerste oud-communist staatshoofd van het Zuid-Europese land. Hij is een van de populairste staatshoofden die Italië heeft gehad. In opiniepeilingen bereikte hij populariteitsscores tot 90 procent.

Ook bij de jeugd is Napolitano razend populair. 'Hij is toch Brad Pitt niet!', zei zijn vrouw Clio ooit, toen een groep tienermeisjes zich als groupies gedroeg bij de aankomst van de president. Napolitano gaat steeds graag in discussie met de schooljeugd, met als favoriete onderwerpen de grondwet, cultuur en de Italiaanse geschiedenis.

De uit Napels afkomstige Napolitano is niet alleen handig in de omgang met het volk, maar ook met collega-politici. Hij werd in 1945 lid van de Italiaanse Communistische Partij (PCI). Die was tijdens de Koude Oorlog jarenlang de grootste communistische partij van West-Europa. Ook had de PCI een voortrekkersrol in de beweging van het eurocommunisme, dat zich afzette tegen de schendingen van de mensenrechten en het gebrek aan democratie in de Sovjet-Unie, die toen een leiderschapsrol in de communistische wereldbeweging opeiste.

Ook al is zijn rol voornamelijk ceremonieel, hij wist Silvio Berlusconi in november 2011 van het pluche te verdrijven, terwijl het parlement het vertrouwen in de premier nog niet had opgezegd. Mario Monti volgde de in seks- en fraudeschandalen verstrikte Berlusconi op. Het zakenkabinet-Monti moest van Napolitano de internationale reputatie van Italië herstellen. Napolitano gold voor veel Italianen als verdediger van de grondwet, de grondbeginselen van de democratie en het fatsoen in de politiek.

De Italiaanse president Napolitano aanvaardt een laatste maal het ambt op 22 april 2013. Beeld afp
De Italiaanse president Napolitano aanvaardt een laatste maal het ambt op 22 april 2013.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden