Update

Italiaanse premier Letta treedt morgen af

De Italiaanse premier Enrico Letta treedt af. Dat meldt persbureau ANSA. Letta's Democratische Partij heeft de steun in zijn regering opgezegd. Letta gaat morgen bij president Giorgio Napolitano op audiëntie om zijn ontslag aan te bieden.

Redactie
De Italiaanse premier Enrico Letta. Beeld epa
De Italiaanse premier Enrico Letta.Beeld epa

Het besluit volgt op een stemming in de partijraad van Letta's centrumlinkse Democratische Partij (PD). De raad zegde het vertrouwen in de premier op. Met 136 stemmen voor, 16 tegen en 2 onthoudingen is een motie aangenomen waarin 'een nieuwe fase met een nieuw kabinet' wordt geëist. Dat gebeurde op instigatie van partijleider Matteo Renzi.

Letta wilde in eerste instantie aanblijven en had vandaag nog ambitieuze toekomstplannen van zijn brede coalitie voorgesteld. Maar dat hij zijn beleid niet in de partijraad kwam verdedigen, werd door veel partijleden gezien als een capitulatie, aldus de krant Corriere della Sera.

Menigeen houdt er rekening mee dat president Napolitano Matteo Renzi tot nieuwe premier benoemt. Letta heeft een voorgenomen bezoek aan zijn Britse ambtgenoot David Cameron al afgezegd, zo meldt de Financial Times.

'Italië heeft een nieuwe regering nodig', zei Renzi vanmiddag tijdens een partijraad in Rome. Letta was daar niet bij. Volgens Renzi, die afkomstig is uit de rechtervleugel van de Democratische Partij (PD), gaan de hervormingen van het kabinet Letta-I te langzaam. Hij klaagt al maanden dat de linkervleugel van de PD, waarin oud-communisten een belangrijke stroming zijn, te veel aan oude structuren vasthoudt die economisch herstel in de weg staan.

'Italië kan geen instabiliteit hebben'
Volgens Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en eurogroepvoorzitter, kan Italië zich geen politieke instabiliteit veroorloven. Hij vreest dat politieke chaos in Italië de Europese besluitvorming en de noodzakelijke hervormingen in Italië kan bemoeilijken. 'Ik denk niet dat Italië zich dat kan veroorloven en ik denk dat geen enkel land zich dat echt kan veroorloven', zei hij over de dreigende politieke instabiliteit.

Letta werd vorig jaar premier, nadat PD-leider Pierluigi Bersani weliswaar de Kamerverkiezingen had gewonnen, maar geen meerderheid in de Senaat achter zich had gekregen. Op aandringen van Napolitano ging Letta in zee met het centrumrechtse kamp van Silvio Berlusconi. De mediamagnaat heeft de coalitie inmiddels verlaten, maar een deel van zijn volgelingen, onder wie vicepremier Angelino Alfano, blijft Letta steunen. Zij hebben een nieuwe partij opgericht, Nieuw Centrumrechts (NCD), terwijl Berlusconi zijn Forza Italia (Hup Italië) heeft heropgericht, waarmee hij in de jaren 90 de politiek in ging.

Renzi wil tot 2018 regeren. Dan staan de volgende verkiezingen gepland. Als Napolitano hem tot premier benoemt, wordt hij de derde achtereenvolgende regeringsleider die daarvoor geen persoonlijk mandaat van de kiezer heeft, na Mario Monti in 2011 en Letta vorig jaar.

Premier Enrico Letta (R). Beeld afp
Premier Enrico Letta (R).Beeld afp
Matteo Renzi. Beeld reuters
Matteo Renzi.Beeld reuters
Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en eurogroepvoorzitter. Beeld epa
Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en eurogroepvoorzitter.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden