Italiaanse minister verlaat vergadering EU-ministers; snel naar Rome

De Italiaanse minister van Financiën Guilio Tremoniti heeft vanochtend een afspraak met zijn Europese collega's in Brussel afgezegd en is naar Rome vertrokken, meldt persbureau AFP. De ministers van Financiën van 27 EU-lidstaten vergaderen vandaag in de Belgische hoofdstad. In Rome vindt vandaag een cruciale stemming plaats over de toekomst van Silvio Berlusconi en zijn kabinet.

Giulio Tremonti Beeld ap
Giulio TremontiBeeld ap

Dinsdag moet de Italiaanse Tweede Kamer de boekhouding van 2010 goedkeuren. Dat heeft normaal gesproken weinig om het lijf, omdat het gaat over geld dat toch al is uitgegeven. Maar bij een eerste stemming, vorige maand, werd het 290 voor en 290 tegen. En de afgelopen dagen zijn leden uit de coalitiepartijen overgestapt naar de oppositie uit onvrede over de manier waarop Berlusconi probeert het land financieel op de rails te houden.

Zelfs als Berlusconi de stemming overleeft, dan is de vraag hoe lang. De Italiaanse oppositie zegt een motie van wantrouwen voor te bereiden. Die biedt opstandige coalitiegenoten van Berlusconi de gelegenheid alsnog over te steken.

Obligaties
De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties brengt vooralsnog geen verlichting voor Berlusconi. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties daalde in de loop van de ochtend licht tot 6,61 procent. Aan het begin van de dag werd nog een recordniveau van 6,73 procent genoteerd.

De Italiaanse rente is nu ook aanzienlijk hoger dan het niveau waarop de Europese Centrale Bank (ECB) begin augustus besloot in te grijpen. De centrale bank kocht in augustus op grote schaal Italiaanse obligaties op en wist de rente op dat staatspapier daarmee te drukken van 6,2 naar 4,9 procent.

In de afgelopen weken werden de aankopen echter teruggeschroefd en liep de rente, mede door het wantrouwen tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, op tot nieuwe recordhoogtes. Een hoge rente dreigt de grote schuldenlast van Italië onhoudbaar te maken.

Italië te groot
Voorafgaand aan het overleg in Brussel zei de Oostenrijkse minister Maria Fekter dat Italië te groot is om te worden gered. 'Italië weet, gezien de grootte van het land, dat het niet kan hopen op hulp van buiten', aldus de minister. 'Daarom worden er grote offers gemaakt in Italië op dit moment.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden