Italiaanse bank vestigt zich in Amsterdam

AMSTERDAM - Banken verdwijnen niet alleen maar uit Amsterdam, ze komen ook naar de stad toe. Middenin de zwaarste economische crisis sinds decennia vestigt de Italiaanse Banca Leonardo zich in Amsterdam.

Banca Leonardo ziet juist vanwege de crisis juist goede mogelijkheden voor zijn diensten in Amsterdam.

Bedrijven zullen volgens de zakenbank momenteel eerder geneigd zijn aan een fusie te denken om de activiteiten te waarborgen of overwegen een ander bedrijf over te nemen omdat het veel minder waard is geworden.

De bank, die in private handen is. werd vorig jaar door via de Italiaanse regering ingeschakeld bij het waarderen van Alitalia, zodat een gedeelte van de luchtvaartmaatschappij kon worden verkocht aan Air France-KLM.

De zakenbank, die zich vooral toelegt op investeringsactiviteiten en financiële adviezen aan bedrijven, betrekt een pand in de Roemer Visscherstraat in Amsterdam-Zuid, van waar uit de Benelux zal worden bediend.

De Nederlandse vestiging komt ook onder Nederlandse leiding. Mark Pansaert, voorheen verantwoordelijk voor de Beneluxactiviteiten van het Amerikaanse Lazard, zal het kantoor leiden. Pansaert wordt ook verantwoordelijk voor de Franse activiteiten van Banca Leonardo.

De Italianen maken een flinke groei door in Europa. Eerder is al een vestiging in Madrid geopend en werd het bedrijf in Duitsland via een overname actief. Leonardo maakte vorige week bekend dat de winst over 2008 45 procent is gedaald, doordat de kosten veertig procent stegen - onder meer vanwege de internationale groei. Banca Leonardo maakte in 2008 dertig miljoen euro nettowinst, op een omzet van 187 miljoen euro.

De afgelopen jaren verloor Amsterdam alleen maar banken - met name in de grachtengordel. Een aantal vestigingen van buitenlandse financiële instellingen sloot kantoren (waaronder de Deutsche Bank), ging over de kop (Van der Hoop) of kwam in buitenlandse handel (De Amsterdamse beurs). Vorig jaar nog trok beursbedrijf Van der Moolen weg, naar Schiphol.

De afgelopen maanden maakte een aantal andere banken in Amsterdam bovendien afslankingen bekend. Naast ING, dat in totaal zevenduizend banen wereldwijd schrapt, kondigden onder meer Kempen & Co de Amerikaanse investeerder Fidelity, pensioenbeheerder Blackrock en vermogensbeheerder Schroder ingrepen aan. Ook Theodoor Gilissen en Wijs en Van Oostveen saneren. (HERMAN STIL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden