Review

It's complicated ****

null Beeld

Regie: Nancy Meyers
Met: Meryl Streep, Alec Baldwin, Steve Martin

Het is niet eerlijk: actrices moeten zich in allerlei bochten wringen om boven hun veertigste nog een hoofdrol in een Hollywoodfilm te spelen, terwijl acteurs dan de 'interessante' leeftijd bereiken en met hun gerimpelde koppen en versleten lijven nog dingen mogen opblazen en het meisje krijgen.

Meryl Streep is de uitzondering dezer dagen. Ze is de zestig gepasseerd en is nog altijd in grote commerciële - en succesvolle - films te zien. Na Julie and Julia is dat nu de romantische komedie It's complicated van Nancy Meyers, die zich eerder met het relatiemijnenveld bezighield in populaire films als What women want, Something gotta give en The holiday.

Misschien dat we samen met Meyers opschuiven in de levens van deze vrouwen, want in It's complicated zijn we aangeland bij het leven van Jane (Streep), een vijftigplusser, die inmiddels tien jaar gescheiden is van een man (Alec Baldwin), die, als 'levend cliché' zegt hij zelf, bezig is aan zijn tweede leg met een jonge vrouw. Streep is succesvol als moeder en als ondernemer, maar de liefde heeft ze voor zichzelf op een zijspoor gezet.

Op een feestje voor een van hun kinderen treffen de twee exen elkaar in een vreemde stad in een hotelbar en van het één (veel drank) komt het ander (seks met je ex). En daar beginnen de problemen, want zoals de titel al verklapt: its's complicated. Was hun relatie nog niet voorbij; is het een wraakneming op de jongere vrouw of was het een martini te veel? Het is moeilijk voor te stellen wat andere acteurs als Baldwin en Streep (en Steve Martin als de architect die verliefd wordt op zijn opdrachtgeefster) van deze rollen hadden gemaakt, maar het is hun film.

Streep is wonderbaarlijk goed in staat om met dit materiaal dat dramatisch bescheiden ambities heeft toch te ontroeren of op andere momenten uitzinnig uit de hoek te komen. Schitterende scène: na een potje uitbundige hotelkamerseks botst de euforie van Baldwin met de enorme kater van Streep. Hoewel It's complicated een glossy feelgoodmovie is, gaat Meyers de complicaties uit het leven van twee exen niet uit de weg.

It's complicated is natuurlijk een enorme kerststol, bedolven onder de poedersuiker - zonder dat de film tijdens Kerstmis speelt gelukkig. En weet u wat? Hij smaakte. Wat een acteurs, met als bonus Steve Martin die als straight man even de controle verliest als hij op een feestje knetterstoned de dansvloer opstapt.

We mikken deze feestdagen het schuldgevoel overboord en vinden na de kerst ons verstand wel weer terug. Vier sterren! En fijne feestdagen toegewenst. (MARK MOORMAN)

It's complicated

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden